Вероятно ще се учудите да разберете, че наглед безобидни плодове

...
Вероятно ще се учудите да разберете, че наглед безобидни плодове
Коментари Харесай

Тези храни не се разбират с алкохол и лекарства

Вероятно ще се учудите да разберете, че привидно безобидни плодове или зеленчуци могат да ви навлекат много главоболия, ако ги комбинирате неправилно. Едва ли ще ви хрумне да вземем за пример, че грейпфрутът може да е рисков за организма. Но единствено при избрани условия. Смесването на избрани храни с алкохол или медикаменти може да аргументи съществени неприятности.

ГРЕЙПФРУТ + УСПОКОИТЕЛНИ, АНТИДЕПРЕСАНТИ, СЪНОТВОРНИ

Сокът на грейпфрута съдържа химикали, които блокират ензимите в храносмилателната система и черния дроб, като пречат на усвояването на предписаните антистрес медикаменти като валиум или ксанакс, антидепресанти като золофт и приспивателни като зопиклон. Страничните резултати са много неприятни. Включват световъртеж, гадене, дезориентация, диария и/или запек

Затова, в случай че по някаква причина пиете сок от грейпфрут (количеството зависи от килограмите и метаболизма), откакто сте приели някое от изброените хапчета, и се получат затруднения, единствената ви алтернатива е да чакате тялото ви да преработи сока.

АЛКОХОЛ + ПАРАЦЕТАМОЛ/АЦЕТАМИНОФЕН

Ако всекидневно пиете повече от три напитки (което кардинално не е добре), приемът на парацетамол – главната съставна част на много болкоуспокояващи и противогрипни медикаменти, може да има отровен резултат върху черния дроб. Трудно е да се пресметна тъкмо степента на вредата, само че прекомерно огромно количество от тази рискова композиция може да пренатовари дроба и да повреди чернодробните кафези

Метаболизмът е строго самостоятелен при всеки и по тази причина е мъчно да се каже с акуратност какво количество може да ви изложи на риск. Затова, в случай че ви се постанова да вземате парацетамол, заложете на минималната допустима доза.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН + ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ

Някои изследвания сочат, че тази билка оказва помощ при леки до междинни по мощ депресивни положения и успокоява потиснатостта и раздразнението. Но в случай че употребявате хормонална контрацепция (хапчета, лепенки или вагинален пръстен), комбинацията с жълт кантарион може да има животопроменящ резултат – да вземем за пример зачеване.

Химикалите в билката трансформират метода, по който организмът усвоява противозачатъчните, като понижава количеството хормони в кръвообращението ви до степен, че да не могат да спрат овулацията да вземем за пример. Затова, в случай че държите на кантариона, ще би трябвало да употребявате нехормонални способи за контрацепция. Иначе ще би трябвало да помолите лекаря си да ви предпише леки антидепресанти.

ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ + АНТИБИОТИЦИ

Преди 20 години проучванията потвърдиха, че необятно употребяваният антибиотик тетрациклин (предписван за лекуване на полово портативни болести, възпаления на уринарния тракт и акне, наред с други заболявания) провокира промени в организма, които могат да понижат резултата от противозачатъчните и да доведат до бременност

По-новите клинични изследвания обаче не потвърждават тази взаимозависимост, само че и не я отхвърлят, по тази причина ви предлагаме да бъдете деликатни.

Ако употребявате хормонални противозачатъчни и лекарят ви предпише какъвто и да е било антибиотик (като тетрациклин например), използвайте и спомагателна контрацепция, до момента в който го пиете, и това би трябвало да продължи най-малко седмица по-късно. Антибиотиците имат разнообразни фармакологични названия, по тази причина се консултирайте с доктор.

ОРАЛЕН МЕТРОНИДАЗОЛ + АЛКОХОЛ

Тези хапчета (познати още под фармацевтичното наименование Флажил/Flagyl) се предписват за лекуване на половопреносимата трихомоназа и за бактериална вагиноза.

Ако го пиете, стойте надалеч от алкохола - даже и от минималните количества като тези в сироп за кашлица! Комбинацията може да отключи рискови признаци като суперускорен пулс, обриви, изтръпвания, гадене и/или повръщане. Избягвайте алкохола най-малко три дни, откакто приключите лекуването с флажил.

ХАПЧЕ ЗА ГЪБИЧНА ИНФЕКЦИЯ + УСПОКОИТЕЛНИ

Таблетките Дифлукан бързо могат да те отърват от неприятната гъбична зараза. Докато ги пиете обаче, не би трябвало да взимате никакви успокоителни. Дифлуканът може да промени метода, по който чернодробните ензими разграждат седативите, по тази причина даже и едно хапче ксанакс или валиум може да ви прати в леглото за дълги часове бездънен сън.

КАФЕ + ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ

Чаша кафе или енергийна напитка е добър вид при единични случаи, когато би трябвало да останете до късно, тъй като те ободрят. Комбинацията от двете обаче може да докара до нервна възбуденост, учестен пулс, стомашни раздразнения, гадене и повръщане

Енергийните питиета съдържат освен кофеин, само че и голямо количество захар, както и билки като гуарана, които водят до превъзбуда. Затова, в случай че усетите страничните резултати, пийте доста вода и изяжте нещо здравословно – пълнозърнести или богати на протеини храни. До час-два ще се почувствате по-добре.

Източник zdrave.to
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР