Вероятно ще се определят два центъра в София за поставянето

...
Вероятно ще се определят два центъра в София за поставянето
Коментари Харесай

В два центъра в София ще се поставят ковид ваксини на деца

Вероятно ще се дефинират два центъра в София за слагането на ваксини на деца - в Пирогов и в Окръжна болница. Ще чакаме през днешния ден решението на министъра за това по какъв начин ще се провеждат нещата, сподели педиатърът от болница " Токуда " доктор Веселина Кендерова по БТВ.

Ваксината, която е позволена за възрастта от 5 до 12 години е на " Пфайзер ", дозата е една трета от тази на възрастните - те получават 30 микрограма, а децата ще получават 10 микрограма. Интервалът сред двете дози ще бъде още веднъж 21 дни, изясни лекарят.

Тя означи, че децата над 12 години, на които към този момент е сложена ваксина, се оплакват само от местна реакция на мястото на убождането, нормално имат болежка, само че реагират доста по-добре от възрастните.

Децата, които са с анамнеза за алергични болести, би трябвало най-малко три дни преди имунизацията да са приемали противоалергичен медикамент, като подготовка - профилактично, посъветва доктор Веселина Кендерова.

По думите й от изследванията досега, от слагането на имунизациите при деца над 12 години, излиза наяве че успеваемостта за предпазването е 90%. Индивидуалната изгода не предстои на подозрение. От друга страна обаче са прави изследвания от Европейска комисия по надзор на болесттите и данните демонстрират, че ваксинирането на децата тъкмо в тази възраст от 5 до 12 години би понижило репродуктивното число с 11% до 15%. Това ще има резултат върху разпространяването на вируса и ще понижи броя на хоспитализациите и на тежките случаи, счита педиатърът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР