Вероятно ще посрешнем коледните празници със сегашните цените на горива

...
Вероятно ще посрешнем коледните празници със сегашните цените на горива
Коментари Харесай

От 5 до 20 стотинки на литър: Какво увеличение да очакваме при горивата до края на годината?

Вероятно ще посрешнем коледните празници със сегашните цените на горива или доста дребна промяна нагоре. На това се надяваме, само че действителността, въпреки всичко е по-различна. През последните няколко седмици виждаме растеж в интернационалните цени, който ще пристигна и на нашия пазар в границите на 30 дни.

" Не съм огромен оптимист, че цените ще бъдат същите, само че се надявам да не са повече от 5 до 7 стотинки растеж за литър ". Тези трендове очерта ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев впо Bulgaria ON AIR.

" Ако приемем, че Brent през днешния ден е 84 $ и ще доближи 100 $, нарастването ще докара до 10 пъти по-голямо нарастване в готовите артикули или 150-160 $ на звук. Ако приемем, че доларът ще бъде 1,70, то проекцията при барел 100 $, е допустимо нарастването да доближи и до 20 стотинки още идващите няколко седмици. Решението на ОПЕК от предходната седмица е, че равнищата би трябвало да се движат към 80 $ и това повишаване би трябвало да бъде овладяно ", съобщи Терзиев.

По думите на специалиста, в случай че не се овладее цената на електрическата енергия и природния газ, то прогнози за 100 $ на барел, може и да се осъществен.

" При петролните артикули цикълът е 3-6 месеца. Горивото, което сме заредили в резервоара е добито като петрол, най-рано преди 180 дни. Ето за какво планировката е доста значима. Ние като консуматори сме привикнали всичко да е даденост. Но в случай че планировката в бизнеса е нарушена, можем да се представим какво ще се случи. Подобен е образецът с дефицита на гориво във Англия неотдавна ", съобщи той.

Има ли капацитет за увеличение на количествата на нефт?

Според Терзиев няма дефицит на недопечен нефт и липса на запаси не се усеща на пазара, само че общата наклонност към повишаване на енергоресурсите или на мегаватчаса, води до повишаване на цената.

" Не виждам изключително бъдеще на търговците на петролни артикули през днешния ден, да са най-големите участници в електрификацията, защото нямаме икономическо преимущество, обектите ни са бързооборотни. Свързаността и инфраструктурата в електрическа сила е доста едва развита за зареждане на електрически автомобили ", разяснява той.

По думите му съгласно инструкция на Европейски Съюз до 2023-25 година е желателно да имаме на всеки 60 километра заряден пукт за леки коли с мощ 450 киловата, а за товарни коли, на всеки 100 км. заряден пункт с мощ 1,3 мегавата. Ние нямаме този енергиен капацитет, счита той.

" През август в България сме консуматори към 300 милиона литра горива, а те се равняват 3,3 гигаватчаса сила, и защото електричеството е с по-голям коефициент на потребно деяние, в случай че ушите километри би трябвало да бъдат минати с електрически коли, ще ни би трябвало сред 1500-1600 гигаватчаса сила, което е тъкмо равно на АЕЦ Козлодуй сега ", изясни той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР