Вероятно щамът Хонконг ще предизвика епидемията от грип тази година,

...
Вероятно щамът Хонконг ще предизвика епидемията от грип тази година,
Коментари Харесай

Щамът Хонконг вероятно ще предизвика грипната епидемия у нас тази година

Вероятно вариантът Хонконг ще провокира епидемията от грип тази година , уточни доктор Ангел Кунчев, народен здравен съветник.

Тази година ни нападат с изключение на Хонконг и още два варианта. Мичиган, който в последните 10 години замести Калифорния, довел до пандемия. Ямагата, който в вируси от групата „ Б” също може да се появи.

Хонг Конг обаче е малко по-познат и към този момент сме се срещали с него, добави Кунчев пред bTV. Това значи, че има насъбран прочут имунитет в хората.

Ваксинираните против грип у нас са към 150 000, като се следи засилващ се интерес към имунизациите, съпоставено с предни години. Кунчев уточни, че в някои европейски страни обсегът на имунизациите е до 85% от хората в рисковите групи – деца и възрастни.

По думите му може да се ваксинират и деца, които са на възраст 6 месеца. Той посочи, че би трябвало да се чете напътствието на имунизацията – има такива с детски дози, както и такива, при които се ползва половин стара доза.

„ Ако признаците минат за 2-3 дни може да се приказва справяне с заболяването. Общо неразположение липсва при другите респираторни инфекции – усещаме се толкоз зле, че не може да станем от леглото”, уточни той.

При чиста вирусна зараза, антибиотикът няма никакво място – той даже може да навреди. Само експерт може да реши дали има бактериална зараза, посочи Кунчев.

При децата в случай че виждаме, че има обезводняване, детето няма сили и вкус, температурата е над 38 градуса и мъчно се повлиява, значи да търсим лекарска помощ.

За момента няма точни данни за заболеваемостта поради празниците. В края на тази седмица се чакат съответни числа. Според специалиста преди празничните дни заболеваемостта е 120 души на 10 000, а в Южна България има повече заболели.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР