Вероятно сега си мислите... "как, за Бога, един банан може

...
Вероятно сега си мислите... "как, за Бога, един банан може
Коментари Харесай

Един психологически експеримент с банан, който ни дава важен урок за живота

Вероятно в този момент си мислите... "как, за Бога, един банан може да ни даде значими отговори за живота и обществото, в което живеем ", само че повярвайте, един банан може да предложи доста повече...

Днес ще ви разкажем точно за един опит, извършен през 1980 година от психолога Хари Харлоу, който ни разкрива няколко секрети, свързани с общуването ни, с желанията ни и методът, по който реагираме измежду себеподобни...

Опитът е бил извършен в университет в Уисконсин, разказан е в текста Principles of General Psychology и в него присъединяване взели 5 маймуни и 1 банан:

Сложете 5 маймуни в клетка, окачете на тавана банан, а под него поставете стълба.

Не след дълго някоя от маймуните ще тръгне да се катери, с цел да вземе банана. В момента, в който допре стълбата, залейте останалите маймуни със студена вода. След малко друга маймуна ще се опита да вземе банана. Тогава вие още веднъж залейте останалите маймуни със студена вода.

 банан банани Istock

Много скоро, в случай че някоя от маймуните реши да посегне към банана, останалите ще я спрат.

Сега забравете за студената вода. Извадете една от маймуните и сложете вътре друга. Тя ще види банана и ще се опита да го вземе.

Но за нейна неприятна изненада, другите ще я атакуван. След още един-два опита новата маймуна ще си е научила урока: в случай че тръгне към банана, останалите ще я бият.

Сега извадете още една от старите маймуни и сложете нова на нейно място. Тя също ще се опита да вземе банана и ще яде пердах от останалите. Дошлата преди нея ще я бие наедно с другите!

По същия метод заменете снова трета, четвърта и пета маймуна.

Всеки път, когато новодошлата тръгне към банана, останалите ще я атакуват, въпреки че множеството си нямат и визия за какво е неразрешено да се качват по стълбата или за какво бият маймуната. След като и последната маймуна е извадена от клетката и сменена с нова, нито една от маймуните в клетката не е била заливана със студена вода. Въпреки това обаче никоя маймуна не се доближава до банана.

 банан банани Istock

Защо?

Защото откогато е в групата, разпоредбите постоянно са били такива.

Експериментът ясно потвърждава, че живите същества, като маймуните, като нас, хората, са способни да имат вяра в правила, чиято логичност и смисъл не всеки път познават.

Достатъчно е другите да имат вяра в нещо, с цел да стане то общовалидно за всички.

А клетката? Клетката е метафора на нашето общество - на света, на учебното заведение, на работното ни място, на страната, на планетата...

Споделете с нас какви са вашите мисли по отношение на този забавен опит...
.month-theme.image-container { background: url(https://m3.netinfo.bg/media/images/39855/39855321/1600-399-oktomvri.jpg); } Тема на месеца в Edna.bg Щастливите девойки пътуват Октомври -->  Ждрелото на река Ерма – съвършеният избор за еднодневна екскурзия Щастливите девойки пътуват Ждрелото на река Ерма – съвършеният избор за еднодневна екскурзия  На лов за завършения в Малта Щастливите девойки пътуват На лов за завършения в Малта  Стобските пирамиди: съвършена еднодневна разходка от София Щастливите девойки пътуват Стобските пирамиди: съвършена еднодневна разходка от София Прочети още
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР