Вероятно пред всеки истински любител на животните се е замислял

...
Вероятно пред всеки истински любител на животните се е замислял
Коментари Харесай

Куче или котка - кой е по-добрият домашен любимец

Вероятно пред всеки същински фен на животните се е замислял кой е по-добрият домакински любим: кучето или котката. Но поради, че и двата типа имат своите достолепия и дефекти, умерено може да кажем, че отговорът зависи от персоналните желания.
 Ново изследване демонстрира изгодите от това да имаме домакински любим
Правят ли ни домашните любимци по-щастливи

Според ново изследване

Науката обаче дава забавна и изчерпателна информация за тези същества, която може да помогне да преценим кой е идеалният сателит за нас. Изследвания, провеждани десетилетия наред разкриват доста за животните - за физиологическите им особености, за способността им за решение на задания и отговор на команди, даже чувствителността и степента на привързване.

Мозък

Кучетата имат по-големи мозъци от котките - надлежно окло 64 грама за едните и едвам 25 грама за другите.

Но котките пък имат повече неврони - към 300 милиона, което усилва способността им да възприемат и обработват информация. При кучетата нервните кафези са 160 милиона, написа Pets Lover.
 Снимка 613494

Привързване

Известно е, че кучетата се привързват мощно към стопаните си. Дори дотам, че държанието им се съпоставя с това на дете към майка. Котките са доста по-независими индивидуалисти, кои държат най-много на своята територия.

Популярност

В доста страни по света котките са пожеланият домакински любим, демонстрират редица последни изследвания. Особено в страни като Япония, където те се почти 204 милиона - спрямо едвам 173 милиона кучета.

Способност за схващане

Кучетата могат да схващат по-добре човешкия речник и тона на речта и по тази причина елементарно могат да бъдат обучавани. За което демонстрират и предпочитание. За разлика от котките, които нормално са по-резервирани и по-трудно демонстрират интерес.
 Снимка 613492

Изпълняване на задания

В това отношение кучетата още веднъж имат преимущество, най-много поради мотивацията. Те елементарно могат да бъдат подтиквани и накарани да извършат редица неща и да извършват команди. Докато котките са по-предпазливи и не толкоз заинтригувани към тласъците, дадени от човек.

Вокализации

И кучетата, и котките са развили собствен метод за другарство и изложение. Едните лаят, с цел да изразят страст, предпочитание или въодушевление. Другите пък мяукат, освен това с периодичност, сходна на тази на малко бебе, нещо, което постоянно работи на стопаните на подсъзнателно равнище.
 Снимка 613491

Сетива

Доскоро се смяташе, че кучетата имат по-добро подушване от котките. Но доста нови изследвания потвърждават, че приблизително една котка има към 200 милиона обонятелни рецептори - доста повече от кучето.

Известно е също, че котките имат чудесно зрение и слух.
 Какво кара котките постоянно да избутват предмети
Какво кара котките постоянно да избутват предмети

Обяснението на един котешки табиет

Разходи и грижи

Прието е, че кучето е същински правилни сателит. Но факт е, че то, съпоставено с котката, изисква доста повече грижи. От по-големи разноски за храна, изключително за едрите породи, до ежедневни разходки. В това отношение котката е по-скромна и лесна за развъждане.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР