Вероятно няма да има контролно броене на разписките на балотажа

...
Вероятно няма да има контролно броене на разписките на балотажа
Коментари Харесай

Велко Милоев, ЦИК: Вероятно няма да има контролно броене на разписките в неделя

Вероятно няма да има контролно преброяване на разписките на балотажа на президентските избори в неделя, в случай че има би трябвало да има ново решение на Централната изборна комисия. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия, член на публичния съвет към ЦИК.

По думите му изборите в неделя са подсигурени.

" И двете страни - и Централната изборна комисия, и " Сиела Норма " показаха, че има задоволително машини за вота, в случай че би трябвало да се заменят машини или елементи. Технически не би трябвало да има никакви проблеми за балотажа ", съобщи Велко Милоев.

Според него казусът към машинното гласоподаване са били контролните разписки, като на идния избор няма да се броят всички разписки, защото е " безсмислено ".

" Заповедта на ЦИК за 100% контролно преброяване в секциите беше неразумна, това би трябвало да се прави рутинно и обществено, пред телевизионни и камери и наблюдаващи, не там, а в регионите изборни комисии или в ЦИК. Машините би трябвало да бъдат следени ", добави Велко Милоев.

Според него броенето в секциите дава ненадеждни резултати.

" Процедурата при машинното гласоподаване трябваше да е оптимално покрай тази с хартиени бюлетини, казусът беше, че Централната изборна комисия при започване на избора за гласоподаване в квадратчетата трябваше да постави по-прост и понятен език ", сподели още Велко Милоев.

Той добави, че е допустимо в някои отдалечени елементи да не стигнат машините в точния момент, само че това не е драма, тези хора ще гласоподават с хартиени бюлетини.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР