Вероятно не е убягнало от вниманието ви, че тази година

...
Вероятно не е убягнало от вниманието ви, че тази година
Коментари Харесай

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Вероятно не е убягнало от вниманието ви, че тази година на 8 април ще има цялостно слънчево затъмнение, което ще се следи в Северна Америка. То ще е грандиозна панорама, защото съответствува със слънчевия най-много, написа IFL Science.
„ През 2017 година нашата звезда се доближаваше до слънчевия най-малко. Наблюдаващите цялостното затъмнение можеха да видят спиращата дъха корона – само че защото Слънцето беше безшумно, лъчите, вливащи се в слънчевата атмосфера, бяха лимитирани единствено до екваториалните области на звездата “, изясняват от НАСА. 
„ По време на затъмнението през 2024 година Слънцето ще бъде в или покрай слънчевия най-много, когато магнитното поле е по-скоро като заплетена топка коса. В допълнение към това феновете ще имат по-добър късмет да видят изпъкналости – които наподобяват като ярки, розови къдрици или бримки, излизащи от Слънцето “, изясняват учените.
Затъмнението би трябвало да се вижда от Мексико до Канада. „ Пътят на тоталността “ – зоната, в която хората ще видят цялостно слънчево затъмнение – е по-широк, в сравнение с през 2017 година, защото Луната е по-близо до Земята заради мястото, където се намира в нейната орбита. Това значи, че повече хора ще могат да се любуват на слънчевата корона. От НАСА дават обещание, че при шанс може даже да се види изхвърляне на коронална маса по време на затъмнението. 
Затъмнението, несъмнено, не е рисково за хората на Земята. Всъщност всичко, което Луната прави, е за малко да ни защищити от нездравословните ултравиолетови лъчи като великански каменист чадър. Защо тази година има толкоз доста тревожни предизвестия, свързани с рядкото неземно събитие? На места управляващите помолиха хората да се запасят с гориво, храна и вода. Някои кметове и длъжностни лица, отговарящи за изключителните обстановки сметнаха за належащо да бележит, че учебните заведения би трябвало да затворят порти в този ден, а жителите – да се запасят и с храна за домашните си любимци.
Обяснението е простичко. Всички предизвестия и черни прогнози за нараснал брой ПТП и ранени не са поради някакви катаклизми, които се чакат в деня на небесното събитие. Но скупчването на огромни групи хора - туристи и локални - които ще желаят да следят затъмнението – носи разнопосочни опасности. Трафикът ще се натовари неимоверно. Службите за незабавна помощ също ще са под пара заради липса на задоволително коли за спешна помощ и квалифицирани фрагменти. Те не са проектирани да се оправят с подобен напор. Съветът хората да се запасят с хранителни запаси не са тъй като идва краят на света, а с цел да се понижи броят на колите по пътищата в деня на затъмнението.
„ Това, което можем да се случи тук, са тълпи, с които не сме привикнали “, изясни в ефира на USA Today Дейв Фрийман, шеф на EMA в окръг Лорейн. Той приканва локалните поданици да се запасят с хранителни запаси. „ Нямаме уместно построена инфраструктура за голямо стечение на хора при сходно събитие, нямаме пътища с задоволителен потенциал. “
„ Много от пътищата тук са с две платна “, изяснява Фрийман. „ Това не е Чикаго, това не е Кливланд, където имаме куп пътища с четири и шест ленти, тъй че трафикът може да бъде много рисков, в случай че имаме тълпи повече, в сравнение с чакаме. “
Кулите за мобилни телефони също могат да бъдат претрупани. Училищата в някои окръзи в Тексас бяха предизвестени да затворят, с цел да се облекчи част от напрежението от трафика като се отстрани утринната авто-надпревара, в която всички родители откарват дечурлигата на занятия.
„ Милионите хора, привлечени от местата по пътя на затъмнението през 2017 година, претрупаха лимитираните транспортни уреди и тапите бяха големи на доста места “, напомня консултантът по транспортно инженерство Джонатан Ъпчърч в Transportation Research News. Задръстванията по селските междущатски направления траяли до 13 часа след затъмнението.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР