Вероятно на всеки се е случвало поне веднъж да се

...
Вероятно на всеки се е случвало поне веднъж да се
Коментари Харесай

Кафе или чай - кой е добрият начин да започнем деня си

Вероятно на всеки се е случвало най-малко един път да се зачуди по какъв начин тъкмо да стартира деня си - дали с ароматно кафе или топъл чай . Безспорно е, че и двете питиета работят енергизиращо, тонизират и задават добър старт за деня.
 Кафето, чаят и по какъв начин въздействат върху риска от инсулт и деменция
Неочакваните изгоди за здравето от кафето и чая

Ново изследване открива забавна връзка

Но що се отнася до съответните им изгоди за физическото и психическото здраве , не постоянно сме наясно кафето или чая да предпочетем. И в случай че имаме своите съмнения, ето какво е мнението на експертите, съгласно.

Преди всичко би трябвало да имаме поради, че колкото и потребни питиета да са кафето и чаят, има редица фактори, които ги дефинират като такива. Това са метода на развъждане на културите, способ на подготвяне и употребяваното количество.
 Снимка 609940

Доказано е, кафето има голям брой изгоди за здравето - поддържа здравето на сърцето и чревния тракт и понижава риска от сърдечно-съдови болести и диабет от вид 2. Редовната консумация на кафе защищава и от коронарна болест на сърцето.

От своя страна чаят с нищо не отстъпва на кафето - в това число за ограничение на сърдечни болести. Предимствата му обаче се свързани с хипотетичното му антираково деяние. Според скорошно, потреблението на чай води до понижаване риска от развиване на някои типове рак, изключително рак на яйчниците и на гърдата. Това се отнася сообено за зеления чай, който е един от най-богатите източници на полифеноли, които са мощни антиоксиданти.
 Снимка 609942

Основната разлика сред кафето и чаят, се оказва, е в количеството кофеин . Едно кафе към 200 грама съдържа почти 95 мг кофеин. Докато същото количество черен чай - към 50 мг, а зеленият - единствено 30 мг.

Това значи, че кафето има в състава си два пъти повече кофеин , съпоставено с аналогичното количество черен чай и над три пъти повече по отношение на зеления чай.

Известно е, че кофеинът усъвършенства когнитивните функционалности и оказва помощ при психическо натоварване. Повишената му консумация обаче може да докара до някои неподходящи резултати като засилена тревога, бодърствуване и повишен сърдечен темп и кръвно налягане. Кафето е и очебийно киселинно и би трябвало да се заобикаля от хора, които страдат от рефлукс и стомашни проблеми.
 Чаят, ежедневната му консумация и какво се случва с тялото ни
Ползите от пиенето на чай всеки ден

Кой тъкмо да изберем

Изводът на експертите, като цяло е, че не може да се даде еднопосочен отговор на въпроса кафето или чаят е по-полезен за човешкия организъм. Всичко зависи от здравословното положение и на първо място от употребяваното количеството .

Все отново те акцентират, че най-добре е тези питиета да се приемат в чист тип, без непотребни добавки или подсладители, които освен че могат да понижат изгодите им за организма, само че и да да покачат количеството на кръвната захар. Затова в случай че желаеме да прибавим наслада към ежедневната си доза кафе или чай, може да използваме мед или кокосова захар, съобразени с количеството.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР