Вероятно много хора, които имат жилище, но не живеят в

...
Вероятно много хора, които имат жилище, но не живеят в
Коментари Харесай

Трябва ли да се плащат сметките във входа, ако не живеете в имота?

Вероятно доста хора, които имат жилище, само че не живеят в него си мислят, че не е нужно да заплащат разноските за етажна благосъстоятелност. Това обаче не е напълно по този начин. Още повече бяха импортирани нови промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

Едно от значимите неща, касаещи този закон е, че собствениците на парцели, които не живеят в тях, също ще са длъжни да заплащат разноските си за него. 

С измененията в действителност отпада освобождението от разноските на лицата, които населяват парцела си не повече от 30 дни в годината. За парцел, който не се населява, ще се заплаща размер на таксата, избран за един живущ.

Всеки притежател или ползвател е длъжен в период до петнадесет дни от придобиване правото на благосъстоятелност или прилагане на парцела, както и при отдаване на независимия обект чартърен да подаде декларация за регистриране в книгата на етажната благосъстоятелност на съответните данни. При несъблюдение на това му обвързване, съответният се санкционира с санкция от 50 до 250 лева

Предвижда се книгата на етажната благосъстоятелност да може да се поддържа и в електронен тип. Данните в нея ще се оповестяват на управителния съвет посредством декларация по пример.

Променя се и методът на осъществяване на общо заседание на притежателите. В категорично изброени в закона случаи се планува опция общото заседание да се организира посредством онлайн връзка, освен присъствено. Така се усилват опциите за присъединяване на повече притежатели, ползватели и жители и се основават условия за по-добра връзка в етажната благосъстоятелност. 

В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласоподаване на решение на общото заседание. То ще може да се извърши до 7 дни преди осъществяване на съвещанието посредством декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или изпратена на е-поща, подписана с дипломиран електронен автограф, написа businessnovinite.bg. 

За да се улеснят вложенията за енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, всяка етажна благосъстоятелност ще може да открие банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на етажната благосъстоятелност. Това ще улесни и кандидатстването по групови заеми пред разнообразни финансови институции. Разпореждането с този запас ще може да се прави от ръководителя на управителния съвет въз основа на решение, признато от общото заседание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР