Вероятно броят на заразените в България е в пъти по-висок,

...
Вероятно броят на заразените в България е в пъти по-висок,
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Откриваме по двама на всеки 11 заразени с COVID-19


Вероятно броят на инфектираните в България е в пъти по-висок, досега откриваме двама на всеки 11 инфектирани, добави началникът на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчисйки.

Две съмнителни проби от народни представители през днешния ден ще бъдат доуточнвани. Общо във Военномедицинска академия са подадени 92 проби от депутати. В другата болница – “Софиямед ”, където тестват други 92 проби на народни представители, резултатите са негативни, заяви шефът на Щаба.

Днес следва да бъде проучен личният състав, работещ в Народното събрание – стенографи, квестори, парламентарни секретари, защита, водачи. По информация на щаба има депутати, които са изследвани във Варна и в Стара Загора.

Излседването на всички депутати и цялата администрация на Народното събрание се наложи, откакто депутатът от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов се оказа с ковид.

Ген. Мутафчийски даде образец с Народното събрание в Израел, където инфектираните депутати работят в особено изолирано с плексиглас помещение вид кабина, което се намира в Народното събрание, а останалите депутати работят обикновено. Обсъждането е онлайн, а гласуването се реализира по групи.

Ако се откри инфектиран публицист, то столичната РЗИ би трябвало за наложи карантина.

Няма данни 57-годишният мъж, който през вчерашния ден е умрял в Кюстендил, да е имал съпътстващи болести. Става въпрос за семейство, което се е завърнало от Германия, а брачната половинка е с онкозаболяване, посочи ген. Мутафчийски. Жената е в положително положение.

Относно различен пациент в “Пирогов ” – 40-годишният мъж, който нощес умря, генералът посочи, че най-вероятно мъжът е умрял от белодробна емболия, тъй като гибелта е била неочаквана.

На въпрос на БГНЕС по отношение на затворени родилни отделения в Етрополе и Пловдив, началникът на щаба посочи, че при открит случай на ковид се откриват контактните лица от първи ред – пациенти или сътрудници от болничното заведение, като отделението би трябвало да се затвори за 24 часа и да се дезинфекцира.

„ Не може да се затвори болница за такова нещо, по тази причина предложихме на Министерството на здравеопазването всяка една болница да има поделение или крило, тъй като инфектираните могат да имат потребност от кардиолог, да раждат, и други, само че за това не може да се затвори цяла болница. В целия свят тези заболели не се лишават от следващо лекуване, което се случва вследствие на затруднения. Така че се прави стерилизация и отделението продължава да работи ”, посочи ген. Мутафчийски.

По мотив множеството недоволства на контактни лица, на които е било отказано да бъдат тествани, началникът на щаба заяви, че това решение е в ръцете на локалните РЗИ.

На различен въпрос на БГНЕС за какво в доста случаи се чака пациентът да се утежни, с цел да бъде признат в болница, ген. Мутафчийски заяви, че щабът също има доста такива сигнали, по тази причина са предложили на РЗИ да бъдат по-активни. „ Все още стъписването е огромно, по тази причина медиците от РЗИ не могат да отговорят на упованията “, сподели той и добави, че не е правилно, че умрелите майка и щерка в Благоевград са били изгонени от болничното заведение.

По мотив подозренията за голям брой хора в Банско, които са имали симптоматика на ковид, само че информация за тях не е била подавана към щаба, ген. Мутафчийски заяви, че за двуседмичния интервал на карантината в Банско има една група бременни дами, които са подадени за проучвания, и нищо повече. „ Ако те не са имали никакви такива пациенти в Банско, или са подадени – дано кажат в коя лаборатория са подадени, с цел да създадем инспекция. Или може да се ревизира в рентгенологичния кабинет в Разлог “.

РЗИ не е подала нито един случай за тестване от гара Илиянци, където през уикенда умря жена, инфектирана с ковид. Вчера чиновници там оповестиха, че повече от 10 дни чакат да бъдат тествани.

До края на деня през вчерашния ден са тествани към 200 от хилядата служители на реда, като тестванията досега са отрицателни. Отрицателни са и тестванията на близо 400 военнослужещи.

В момента, в който спрем да докладваме възходящ брой инфектирани и заболели, тогава ще докладваме на държавното управление и то може да отслаби ограниченията, заяви началникът на ВМА.

„ Болниците са в сложен миг поради спрените клинични пътеки поради епидемията, а това ги лишава от пари за интервенции, само че към този момент това, което може да се отсрочи във времето, би трябвало да се отсрочи “.

В международен мащаб, както и в България, е доста тежка наклонността за заразяване на лекари. Само в Пловдив има 9 инфектирани медици, по тази причина от Щаба молят медиците да работят със защитни средства. „ Вчера чух, че на болен с ковид пациент е направена рентгенова фотография, а лекарите на рентгена са били без маски и без ръкавици “.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР