Вероятно 10 декември ще остане в историята на българската медицина

...
Вероятно 10 декември ще остане в историята на българската медицина
Коментари Харесай

Един добър ден за пациентите с рак на простатата |

Вероятно 10 декември ще остане в историята на българската медицина като датата, на която е осъществен пробив в лекуването на рака на простатата у нас. Първата интервенция в България с нискодозова брахитерапия при рак на простатната жлеза завърши сполучливо в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Тя беше осъществена от взаимен екип от българската болница и профилираната онкологична болница „ Св. Елизабет “ в Словакия, където тази процедура се практикува повече от 10 години. Пациентът, 60-годишен мъж от София, е контактен и в чудесно общо положение. 

По време на интервенцията, продължила близо 4 часа, в простатната жлеза на мъжа бяха вградени 82 дребни зрънца йод 125 изотоп, изчислени по избрана формула, които в идващите 6-8 седмици ще осъществят вътретъканно облъчване. Така се заобикаля оперативното унищожаване на жлезата, обясниха от лечебното заведение. 

От българска страна в новаторската интервенция взеха присъединяване началникът на клиниката по урология акад. проф. доктор Чавдар Славов, доктор Еленко Попов и м.с. Здравка Попова от същата клиника, началникът на КАИЛ доцент доктор Мая Белитова, физикът Галин Вълчев и лъчетерапевтът доктор Илия Габровски от Отделението по лъчелечение. Начело на словашкия екип бе доктор Павол Лукашко, който е един от най-опитните експерти в региона на брахитерапията в Европа.



На фотографията: доктор Еленко Попов, доктор Павол Лукашко и доктор Илия Габровски

За лечението и преимуществата ѝ

Пред OFFNews доктор Лукашко изясни, че брахитерапията е процедура, която се е утвърдила през последните четири десетилетия, вписана е в положителната клинична процедура и се толерира извънредно добре от пациента, който след 2-3 дни може да се върне към естествения си метод на живот.

" Има известна радиоактивност единствено в региона на таза, само че тя има чисто научно значение, няма каквото и да е деяние върху хората в близост. Няма някакви ограничавания за интервала, в който работи изотопът. Ефективността на процедурата действително е извънредно висока. Трябва да се означи и ниският % дълготрайни странични резултати. В ранния постоперативен период пациентите може да имат проблем с уринирането, парене, дискомфорт, само че в дълготраен проект те са извънредно ниски. Еректилната функционалност се резервира на 70-80%, като се има поради, че при мъжете на 60 и повече години, това е съизмеримо с еректилната функционалност в популацията. В това отношение нискодозовата брахитерапия е водеща. "

По думите на доктор Лукашко друго съществено предимство на метода е, че той не визира тестисите. Върху тях няма радиоактивно деяние, по тази причина е изключено каквото и да било отражение върху репродуктивната функционалност на мъжа. 



На фотографията: акад. проф. доктор Чавдар Славов

Акад. Чавдар Славов, който " докара " лечението у нас

" Подготовката ни стартира със продобиване на инвестицията, с цел да закупим съоръжение. Благодаря на министър Ананиев, който одобри концепцията и отпусна средства преди 2 години. Сега завършваме плана с първите нискодозови брахитерапии. Това се случи с напъните на целия екип, на управлението на болничното заведение и на моя благосклонност, тъй като трябваше да убедим НЗОК да заплаща лекуването. Защото сидовете (малки зрънца изотоп, към 2 мм), които се вкарват в простатната жлеза костват към 7000 лева ", описа пред OFFNews акад. Чавдар Славов. 

Той уточни, че в осъществяването на интервенцията взе участие мултидисциплинарен екип. Участват и лъчетерапевт, и медицински физик, който пресмята колко семена би трябвало да се вкарат съгласно размера на простатата и на тумора, с цел да се покрие вътретъканното облъчване сред 95 и 99%. 

" Много е значимо да се означи, че един път вкарани семената (сидовете) не вредят на останалите органи и на околните хора. Пациентите не са рискови за себе си и за близките. Това е безкрайно елегантна инсталация, изискваща висока степен на точност, с цел да може в действителност да се реализира 95-99% облъчване. Този способ е относително нов и за света. Първите случаи са в САЩ през 1996 година В Европа лечението стартира да се ползва сред 2004-2006 година и сега има няколко водещи центъра. В тях междинната цена на манипулацията е към 15 000 евро, а у нас ще бъде на половина и пациентите няма да доплащат ", сподели началникът на Клиниката по урология.

Акад. Славов посочи, че се чака разрешението на здравното министерство НЗОК да заплаща сидовете на 40 пациенти годишно. Евентуално доплащане може да има единствено при покачване на цените поради инфлационни процеси. По думите му този способ е може би най-икономичният от всички известни досега за лекуване на рака на простатата, поради цената на инвестицията, консумативите и други Хормоналната терапия, която се ползва при по-тежките случаи, с нови поколения хормонални препарати, коства сред 55 и 60 000 лева, изясни ученият.



Най-важната страна - здравната

Медицинската страна е по-важна – нормално тези пациенти на 48-ия час си потеглят. Вероятно ще имат първоначален дискомфорт, само че могат да бъдат полово дейни. Няма изпускане на урина, каквото се получава постоянно при радикалната простатектомия, да не приказваме, че хормонотерапията, когато е по-продължителна, дава отражение върху сърдечносъдовата система и срутва изцяло еректилната функционалност. В България, и по света, ракът на простатната жлеза се подмладява. Днешните пациенти са 60-годишни мъже, които са полово дейни и биха желали да продължат живота си по същия метод. Ние имаме протокол, по който ги наблюдаваме, само че вероятността от рецидиви е доста дребна. Петгодишната преживяемост е 100%, а 10-годишната - към 90% ", акцентира акад. Чавдар Славов.

Часове след диалога ни със експертите, взели участие в здравното събитие на деня, завърши и втората нискодозова брахитерапия, осъществена  напълно от българския екип от Центъра за сложно лекуване на рака на простатата към ИСУЛ. След интервенцията 60-годишният пациент се усеща добре, контактен и постоянен е. Очаква да бъде изписан при започване на другата седмица.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР