Вероятната причина да има толкова пострадали при автобусната катастрофа днес

...
Вероятната причина да има толкова пострадали при автобусната катастрофа днес
Коментари Харесай

Как държавата допусна да се стигне до трагедията на "Тракия"

Вероятната причина да има толкоз потърпевши при автобусната злополука през днешния ден е, че пътуващите в транспортното средство са били без сложени колани. Тази теза изрази пред Канал 3 ръководителят на Българската асоциация на застраховани и потърпевшите при злополука Владимир Тодоров. " Когато се наклони транспортното средство, жертвите са по тази причина, че част от тях изпадат от рейса и той ги затиска. Иначе това нямаше да се случи ", разясни Тодоров.

Неговото изказване значително се удостоверява от обстоятелството, че по самия рейс няма съществени структурни провали, които да доведат до смъртоносни пострадвания. Тодоров добави, че въпреки по закон да е наложително да се слагат колани, когато има такива в транспортното средство, никой не го прави, като няма и надзор, както от превозвачите, по този начин и от пътната полиция. " Аз общо взето не съм чувал Пътна полиция да спре рейс и да ревизира пасажерите дали са с колани ", добави Тодоров.

На този декор министърът на превоза Ивайло Московски на брифинга си през днешния ден, по този начин и не отговори изрично, дали коланите са наложителни. " Предполагам, че като има колани, те би трябвало да се употребяват ", сподели той пред публицистите.

Коланите са наложителни от 2007 година

В закона обаче догатки няма, а има безапелационни записи. С корекция още от 2007 година в член 137а е записано, че всички пасажери в рейсовете и микробусите би трябвало да употребява предпазните колани, когато моторните транспортни средства са оборудвани с такива .

В член 137д, редактиран последно през януари 2017 година, се добавя " всички седящи пасажери в моторните транспортни средства от категории М2 и М3 (които сплотяват всички рейсове, б.а.), когато са в придвижване, употребяват системите за обезопасяване, с които моторните транспортни средства са оборудвани ".

Законодателят е записал и че пасажерите би трябвало да бъдат известени за това тяхно обвързване, като задължението за това е на лидера или превозвача, като е възможно потреблението на аудио-визуални средства, табели или пиктограми, сложени на видно място, над всяко място за сядане.

Глобата е както за лидера, по този начин и за пасажера

С последните промени в закона за придвижване по пътищата от януари предходната година е планувана и санкция за лидера от 50 лв. за всеки незакопчан пасажер (Член 183, алинея 4), като същата е глобата и за всеки пътник (чл. 184 ал 4).

Тъжното в тази ситуация е, че до момента в който се търсеха ограничения " на пожар ", който да обезопасят автобусните транспорти, като въвеждането на видеорегистратори и наложителното съоръжение на транспортните средства с колани, виновните институции не направиха нужното просто да наложат спазването на закона. Ако го бяха създали, през днешния ден може би щяхме да имаме единствено натъртени и леко контузени, само че не и починали, и тежко потърпевши.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Катастрофата на автомагистрала "Тракия " (51)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР