Вероника Димитрова разследва дали са използвани подставени социално слаби хора

...
Вероника Димитрова разследва дали са използвани подставени социално слаби хора
Коментари Харесай

Как фирма на беден алкохолик кредитира заможен глухоням, за да му отнеме четирите апартамента

Вероника Димитрова проверява дали са употребявани подставени обществено слаби хора за машинация и от кого

Заможен глухоням мъж с 4 жилището се оказва дебитор за 1,5 милиона лв. след гибелта си и то на компания, отпред на която стоял човек от Бухово с проблеми с алкохола и без пари. Това разкри проверяващата журналистка от Нова телевизия Вероника Димитрова. 

В рубриката „ По следите “, която тя води, бе разказана злокобната история за 77-годишния художник Стефан Родев, който умира от инфаркт в дома си в София през февруари тази година и няколко месеца по-късно се появява прелиминарен контракт, съгласно който мъжът е продал всичките си парцели на софийска компания.

Според документите компанията на обществено слабия мъж му е дала пари в брой. Родев не бил спазил уговорка по този контракт и компанията го съди за наказателна клауза от 1,5 милиона лв.. 

" Интересното е, че когато се подписва този контракт, отпред на въпросната компания е човек от Бухово, с проблеми с алкохола и без пари ", разяснява Вероника Димитрова. 

Тя изясни, че целият  казус се взема решение от един трибунал. " За две седмици аз не съумях да открия жив човек от този съд. Той постоянно е затворен. Намира се до Централна автогара в София. Единственият телефон, оставен за връзка, е изключен. Оказа се, че членовете на Управителния съвет са престъпно проявени. Един от тях е съден за опит за кражба на луканка ", съобщи репортерът на NOVA. 

По думите ѝ " добитите " парцели могат да бъдат пуснати за обществена обмен. " Има Изпълнителен лист. Възрастният мъж е наказан и след няколко дни умира. Той даже няма по какъв начин да се отбрани ", уточни Димитрова. 

Родев оставя 4 жилището в квартал " Подуяне ", 1/2 идеална част от жилище на улица " Бистрица ", където е живеел, и 1/2 идеална част от магазин на бул. " Васил Левски ". Другата половина е на 81-годишната му сестра, която е негов единствен родственик и от години живее във Франция. Преди да почине за художника се грижи мъж от София, на който възрастният актьор завещава цялото си имущество. Поради опасения за сигурността си той не застава с лицето си пред камерата на NOVA. 

" Той е глухоням още от раждането си. Помагах му за разнообразни услуги. Здравословното му положение не беше кой знае какъв брой положително. И по тази причина ми беше дал пълномощие, с цел да мога да го съставлявам в лечебни заведения ", описа мъжът, грижил се за Стефан Родев. 

Въпреки че художникът умира на 2 февруари тази година, смъртният акт е публикуван няколко месеца по-късно - на 14 юни. 

" Няма пояснение за какво 4 месеца не беше публикуван този смъртен акт. Един час, откакто получихме документа, бяха наложени възбрани на всички парцели на умрелия. Установих, че това са запори от арбитър реализатор. При него някой е занесъл документи, с които има Изпълнителен лист, изваден против Стефан, въз основата на арбитражно дело от януари ", изяснява мъжът, грижил се за Родев.

От арбитражното дело излиза наяве, че на 23 януари тази година, или безусловно дни преди художникът да почине, Софийски търговски трибунал излиза с решение, че Стефан Родев би трябвало да заплати 1,5 милиона лв. неустойки на софийска компания. Твърди се, че делото е формирано поради неспазена уговорка по прелиминарен контракт, съгласно който възрастният мъж е продал всичките си парцели на „ Френело превоз ” ЕООД.

Според предварителния контракт Родев трябвало да трансферира нотариално парцелите си на компанията в границите на един месец. Мъжът, който се е грижил за художника и наследява парцелите му посредством наследство, е сигурен, че възрастният човек не е подписвал никакъв прелиминарен контракт с въпросната компания и е станал жертва на машинация.

Екипът на NOVA потърси представител на „ Френело превоз ” ЕООД. Справка в Търговския указател демонстрира, че сега, в който се твърди, че е подписан предварителният контракт, отпред на компанията е бил Александър Илиев от град Бухово. Той е умрял при започване на тази година.

Синът му Кирил споделя, че татко му е бил незает пияч и против скромна сума се е съгласявал да става мним шеф на компании. " Беше пияч. Финансово неустойчив. Аз гледах да го устоявам. Почина от алкохол. Беше подвластен. Бяха го измамили с някакви компании ", съобщи Кирил Илиев, шеф на „ Френело превоз ” ЕООД. Според Търговския указател преди да почине Александър Илиев е взел участие в ръководството на голям брой компании. " Бяха повече от 20. Намираха го посредством негови другари. Даваха му сред 50 и 100 лв. ", твърди Кирил Илиев. 

След като Александър Илиев умира, по документи компания „ Френело превоз ” ЕООД се наследява от сина му, който става шеф. Той твърди, че научава за това от екипа на NOVA и че не е подписвал никакви документи.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР