Верни ли са твърденията на руското министерство на отбраната, че

...
Верни ли са твърденията на руското министерство на отбраната, че
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Наближава ли сблъсък между НАТО и Русия

Верни ли са изказванията на съветското министерство на защитата, че " има цялостен надзор върху небето на Украйна "? Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



След въздушния удар на 13 март против украинския подготвителен лагер „ Яварив ”,

близо до полската граница, като че ли доближава директната борба НАТО-Русия. Такова е мнението на военните специалисти на профилирания израелски уебсайт Debka. Сякаш опасенията се ускоряват откакто външният зам.-министър на Русия Сергей Рябков съобщи, че „ конвоите, пренасящи оръжия от редица страни в Украйна, са „ не просто рисков ход, само че и законни цели “.

Нанесените от съветски Военновъздушни сили от небето на Русия удари с ракети с дълъг обхват въздух-земя, явно заобикаляйки украинската Противовъздушна отбрана, са били ориентирани към западни доброволци и пристигналото с тях оръжие. Така осъществена тази офанзива демонстрира несъстоятелността на изказванията на съветското министерство на защитата, че " има цялостен надзор върху небето на Украйна ". Въпреки отрицанието, военни източници разкриват, че в базата са участвали доброволци от Съединени американски щати, Ирландия, Германия и Обединеното кралство. Все отново няма информация дали чужденци са измежду 35-те убити и 130 ранени при съветския ракетен удар на военния център на Украйна, западно от Лвов.

Контрапредупреждението на Вашингтон беше незабавно отправено от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Той означи: „ Ако има военна офанзива против територията на НАТО, това … ще даде цялостната мощ на НАТО за пряк отговор “. Нещо повече, американската страна добави, че доставката на оръжие за Украйна ще продължи по „ секрети канали “, т.е. различни канали.

Опасното опълчване става в края на третата седмица на войната в Украйна. Според военни експерти Москва не може да си разреши Западът да продължи да доставя Украйна с оръжия. Те се оказват прекомерно ефикасни против съветските сили и са гръбнакът на непреодолимата /засега/ опозиция. От друга страна, Вашингтон и НАТО не могат да спрат потока от оръжия на стойност милиони долари, като противотанкови и противовъздушни ракети, както и западни доброволци. Твърденията на съветското министерство на защитата, че след тази офанзива Съединени американски щати били решили да преустановят изпращането на доброволци, не дава отговор на истината. Запознати смятат, че в случай че военните дейности на терен не престават да се развиват по този метод /за 3 седмици съветската войска е окупирала едвам 70 000 кв. км от общо 603 000 кв. км украинска територия/ конфликтите стават неизбежни. Някои предсказват, че те могат да одобряват местен, стеснен по обсег темперамент...поне към този момент.



Експерти припомнят нееднократното изказване на президента Джо Байдън: „ Няма да водим война против Русия в Украйна. Пряката борба сред НАТО и Русия е Трета международна война – нещо, което би трябвало да се стремим да предотвратим “.

Спирането на напредването на съветските сили се изяснява с изчакването на идването на свежи попълнения към двата неподвижни, към този момент конвоя.

Те са дислоцирани на Запад и Изток от Киев и само са ангажирани с артилерийски огън към столицата. Според сателитни фотоси, Русия е почнала предислоцирането на военни елементи от Армения, Нагорни Карабах и от границата с Китай към Украйна. От друга страна, военни са на мнение, че Одеса е „ запечатана “ откъм море от съветски Военноморски сили.

На фона на информацията от спътниците и разбор на военни специалисти, може да се направи догатката, че евентуално „ договарянията с Киев, на които Москва давала позитивни сигнали “ са само тактическо средство за печелене на време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР