Вернер Фаслабенд е един от най-компетентните европейски експерти по отбраната

...
Вернер Фаслабенд е един от най-компетентните европейски експерти по отбраната
Коментари Харесай

Големите в ЕС търсят път към Москва, което дразни Байдън

Вернер Фаслабенд е един от най-компетентните европейски специалисти по защитата и сигурността. В продължение на 10 години (1990-000) е боен министър на Австрия. Понастоящем е президент на Австрийския институт за проучване на европейската политика за сигурност (AIES).

- Г-н Вернер, в последно време връзките ЕС-Русия сякаш са в най-ниската си точка. Как оценявате това състояние и какво да чакаме в близкото бъдеще?

- Положението за всички участници е извънредно незадоволително. След президентските избори в Съединени американски щати имаше известни упования, че ще може да настъпи някакво възстановяване, даже доближаване.

И Германия, и Франция бяха заинтригувани от такова развиване и го показваха неведнъж по разнообразни мотиви и благоприятни условия.

- Какво попречи на тези планове?

- Едно от трудностите, което беше стартирано, бе казусът Алексей Навални. Към това се прибавиха и подкрепените от някои страни на Евросъюза митинги в Белорусия срещу преизбирането на Лукашенко. Създаде се необикновено сложна обстановка за развиване на положителна динамичност сред Европейски Съюз и Русия.

Трябва да имате поради, че в Европейския съюз нещата напълно не са хомогенни, належащо е да ги диференцираме. От една страна имаме скандинавците, поляците и прибалтийците, които се ангажираха интензивно и подстрекаваха с всевъзможни финансови, политически и осведомителни запаси митингите в Беларус.

От друга страна имаме друга група страни, да ги назовем „ Централните сили “, измежду които са Германия, Франция, Италия, Бенелюкс и не на последно място Австрия. Те се пробват да се разграничат от първите и да показват други планове, други сигнали за създаване и подсилване на взаимоотношенията с Русия. Засега реакцията на Москва е прекомерно внимателна.

- Вярно ли е, че Литва и Полша са попрекалили в Белорус?

- Да, имаше интервенция от тяхна страна. Но нито една от „ Централните сили “ не се намеси, а поради литовците и поляците страда цялостната източноевропейска политика на Европейски Съюз.

Никой от „ Централните сили “ не желае да основава на Русия компликации. Трудностите ги основава една доста дребна и креслива, слаба в политически, стопански и боен аспект група. За страдание, новата администрация на президента Джо Байдън укрепи нейната позиция и затрудни дейностите на трезвите сили в Европейски Съюз.

- Как оценявате визитата на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в Молдова, Грузия и Украйна?

- Не мисля, че визитата му е имало някакво изключително значение за връзките ЕС-Русия, то по-скоро бе сигнал към тези страни, че не сме ги не запомнили и нищо повече. По-неприятно за Европейски Съюз остана визитата на Жозеп Борел в Москва, което приключи безуспешно и утежни още повече връзките сред Брюксел и Москва.

- На какво се дължи днешната застоялост на връзките ЕС-Русия?

- Причините са няколко. За някои от тях към този момент стана дума. Според мен Русия към момента търси своето място и еднаквост - в каква степен с Европа и в каква степен с Азия. Териториално по-голямата част е в Азия, само че популацията оттатък Урал няма и 30 милиона. Европейската територия е надалеч по-малка, само че доста по-гъсто обитаема - над 117 милиона. В европейската част плътността е 26 индивида на км², а в азиатската - 2,4 индивида на км². Китай не може да компенсира неналичието на връзки с Европейски Съюз. Русия не може без Европа, както и Европа не може без Русия. Убеден съм, че дълготрайно положението на застоялост е безперспективно, макар че сега и Русия, и Европейски Съюз са заинтригувани от избрана прокитайска политика.

- Споменахте Байдън, не очаквате ли новата администрация в Белия дом да продължи да подкопава връзките ЕС-Русия?

- Безспорно, само че не трябва да надценяваме непосредствената роля на Съединени американски щати върху днешната европейска външна политика.

Наистина сега нещата са в застой, само че това няма по какъв начин да продължи дълго.

Сега по този начин или другояче до парламентарните избори в Русия през есента няма какво толкоз да се случи, Москва е заета с предизборна битка. Същото се отнася и за Германия, и там есента предстоят парламентарни избори. Пък по-късно ще забележим по какъв начин ще се развият нещата, макар че и занапред е ясно - известно време може да се извъртаме и да си затваряме очите пред истината, само че рано или късно обстоятелствата ще сложат нещата на своите места.

- Не мога да не Ви запитам за изявлението на Байдън за АВС, в което той назова Путин „ палач “, по какъв начин да си го разбираем?

- Това никой не може да ви го изясни, даже най-квалифицираните политолози и анализатори. Не ни остава нищо друго, с изключение на да го приемем като факт.

В естествения случай такива неща не би трябвало да се случват. Ако е желал да бъде сериозен, в езиково отношение има задоволително други благоприятни условия за изложение.

Допускам, че нещата са от вътрешнополитически темперамент - да покаже и на своите, и на републиканците - ето, вижте ме какъв брой съм твърд, а не някакъв си там слабак!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР