Вера Маркова е млада пловдивчанка с напредничаво мислене, която отдавна

...
Вера Маркова е млада пловдивчанка с напредничаво мислене, която отдавна
Коментари Харесай

Малка зелена революция: Със сгъваема чаша и торба от плат в ...

Вера Маркова е млада пловдивчанка с напредничаво мислене, която от дълго време е споделила „ не” на пластмасата. В бездънната си дамска чанта постоянно носи силиконова чаша /сгъва се в три размера/, железна сламка и доста платнени торбички. Където е допустимо по магазините, упорствам да изсипят нужното количество стока в моя торбичка, която е за многократна приложимост, споделя тя. У дома незабавно трансферирам всичко в стъклени съдове. Проблемно става в магазини и заведения, които оферират храна за у дома. Те избират да изсипят всичко в добре познатите ни транспарантни кутии с капаци, тъй като съгласно една разпоредба от 2006 година са длъжни да „ гарантират”, че съдът е чист. И тъй като не могат да го създадат за кутиите на Вера, доста постоянно й отказвали и просто пробутвали пластмасата. Дамата обаче не се отхвърля от огромната борба поради дребни неуредици. Основала е собствен онлайн магазин „ Green revolution”, където всички артикули са природосъобразни.

Да, от време на време ме мислят за „ странна птица “, споделя младата пловдивчанка, а аз просто желая да повеждам друг метод на живот. Без крайности, само че каквото зависи от мен, ще го направя за природата и бъдещето ни, безапелационна е Вера. Така със размах отказала на 100 % найлоновите торбички и пластмасовите опаковки. И част от пластмасовите артикули от всекидневието - като общоприетата четка за зъби /ползва бамбукова/, пастата за зъби /в която няма нищо неприятно, с изключение на тубичката от трудноразградим материал. За разчистване на зъбите ползва… таблетки. Това не съм го измислила аз, смее се Вера Маркова, само че поздравявам нововъведението с две ръце, тъй като е доста комфортно за пътешестване. Таблетките са вносни, дъвчат се и надлежно се разпенват в устата.

Най-лесно й било със сламките, които не могла изрично да отхвърли, тъй като какво е един коктейл без сламка? Просто ги сменила с железни за многократна приложимост, които си носи постоянно. И защото е деен човек, а и около бизнеса си обикаля доста заведения и приказва с доста хора, смята, че „ зеленото мислене” от ден на ден се прокрадва в битието на българите. Да, постепенно и с дребни стъпки, само че началото е положено. Реалността обаче от време на време я сблъсква с куриозни проблеми. Много заведения приветстват концепцията за използването на сламки за многократна приложимост, стоманени да вземем за пример, които могат да се почистват в съдомиялни машини, дава образец тя. Но се притесняват от обири. Един сервитьор няма по какъв начин да помни на кой клиент е дал сламка, с цел да си я търси при отсервиране.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР