Veolia Environnement SA предприе нов, агресивен подход в опита си

...
Veolia Environnement SA предприе нов, агресивен подход в опита си
Коментари Харесай

Собственикът на Софийска вода предизвика скандал във Франция след опит за агресивно придобиване

Veolia Environnement SA предприе нов, нападателен метод в опита си да придобие доставчика на комунални услуги Suez SA. Veolia, притежател и на " Софийска вода ", от месеци се пробва да убеди мениджмънта на съперника във ВиК услуги Suez да одобри предлагането за придобиване — към този момент без триумф. Заради това Veolia реши да се обърне непосредствено към акционерите в опит за нападателно придобиване.

Късно в неделя Veolia изрази недоволството си от борда на Suez и разгласи, че е подготвена да заплати по €18 за акция за 70,1% от компанията, които към този момент не има. Предложението прави оценка Suez на €11,3 милиарда

Suez отвърна бързо и уточни, че предлагането е " нелегално " след обещанието на Veolia, направено в съд, че няма да подхваща дейности по нападателно придобиване. Според синдикалистите, известието от неделя е " декларация за война ".

Последната маневра на Veolia е следващият поврат в продължаващата месеци борба, която се развива в мениджърските офиси, съдилищата и френската политическа сцена.

Всичко стартира през предходната година, когато Veolia изненада Suez и ютилити промишлеността с проекта си да се слее с съперника си и да сътвори най-голямата в света ВиК компания. Евентуална договорка ще сътвори колос в промишлеността с над €40 милиарда годишни доходи. Но съгласно Suez тя ще унищожи голям брой работни места и ще понижи конкуренцията.

За да успокои терзанията, Veolia предложи да продаде някои активи, в това число водния бизнес на Suez във Франция. Последната пък се пробва да парира хода, като направи по-трудна продажбата на подразделението без единодушието на сегашния ръб.

Междувременно съдът във Франция също реагира незабавно и подреди на Veolia да спре опита си за враждебно придобиване и да не прави повече оферти на акционерите, в случай че същите не са утвърдени от борда на шефовете.

Продължаващият спор провокира и политическа реакция. Министърът на финансите на Франция Бруно ле Мер съобщи пред Europe 1, че двете компании би трябвало да намерят " другарски " метод да излязат от обстановката. " Френският капитализъм не може да е война на всеки против всеки ", сподели той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР