Veolia Environnement SA е предложила €2,9 млрд. за 29,9% дял

...
Veolia Environnement SA е предложила €2,9 млрд. за 29,9% дял
Коментари Харесай

Veolia иска да купи френски конкурент

Veolia Environnement SA е предложила €2,9 милиарда за 29,9% дял във френския си съперник Suez SA, съживявайки 8-годишен опит за основаването на международен водач във ВиК услугите, предава Bloomberg.

Veolia, притежател на Софийска вода, е предложила да придобие дяла от енергийния колос Engie SA за €15,50 за акция, 27% над цената на затваряне в петък. Suez заяви, че бордът ѝ ще се събере " скоро ", с цел да разиска предлагането. Ако офертата бъде призната, Veolia ще направи предложение и за останалите акции, употребявайки платената за дяла на Engie цена като насочна точка. Акциите на Suez се повишиха с до 20% след новината, което отразява вярата на вложителите, че договорката ще бъде сполучлива.

Ако Veolia успее да изкупи компанията, ще сътвори колос с доходи от над €40 милиарда и уреди за отнасяне на всичко от вода през пластмаса до рискови боклуци по света.

С дял от 23,6% в Engie, държавното управление на Франция също има думата.

Двете компании се пробваха, само че не съумяха да реализират договорка през 2012 година поради терзания по връзки на антитръстови спънки, очакване за загуба на работни места и противоречие измежду водачите на двете компании. За да избегне антитръстовите терзания, френският капиталов фонд Meridiam ще купи френския воден бизнес на Suez.

Офертата на Veolia е годна до 30 септември.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР