Венцеслав и Анна Джуркови – създатели на едноименната галерия в

...
Венцеслав и Анна Джуркови – създатели на едноименната галерия в
Коментари Харесай

Семейство от пловдивски лекари галеристи спечели наградата Борис Христов

Венцеслав и Анна Джуркови – основатели на едноименната изложба в Пловдив, са новите носители на премията " Борис Христов ". Призът се дава за повторно. Той отличава персони и организации, които имат значителен принос за развиване на културата в града, и е самодейност на Фондацията за развиване на артистични гении, подкрепяща млади дарования.

Над 100 платна на известни български художници от края на 19. и началото на 20. век включва сбирката на семейство Джуркови, които по специалност са лекари. Галерията, открита преди две години, се трансформира в едно от най-интересните и елегантни културни средища на Пловдив. Впечатляващата колекция от картини, ситуирана в реставрирана къща в Стария град, показва известни български живописци, като се дава информация за живота и стила им, с цел да може посетителите да имат по-пълна визия за тяхното творчество. Така изложба " Джуркови " осъществят освен естетически, само че и просветителни цели, което стимулира журито да я удостои с премията " Борис Христов ".

Призът беше връчен на тържествена гала на 27 май 2022 година вечерта в самата изложба. Комисията единомислещо я уточни за почтена да получи това самопризнание, съобщи Иван Фратев, шеф на Фондацията, при награждаването. Венцеслав и Анна Джуркови освен са издигнали заниманието си до професионално равнище, само че и са отворили къщата си за публиката, а не всеки е подготвен да го направи, добави той. Това дело заслужава нашето почитание и хвалба, посочи господин Фратев.

Новите лауреати на премията " Борис Христов " бяха поздравени и от нейния първи притежател – доцент доктор Нина Найденова, шеф на Държавна опера-Пловдив, която предходната година бе отличена за организирането на фестивала " Опера оупън ". Наградната статуетка е миниатюра на един от известните знаци – " Маската ", направена от скулптора Цвятко Сиромашки, която посреща посетителите на входа на Дома на културата " Борис Христов ".

Идеята за превръщането й в самостоятелен награден знак е на  Иван Фратев, който години наред поддържа ученици на учебните заведения по изкуствата, както и стойностни културни събития. Част от неговата благотворителна активност е и учредяването на премията " Борис Христов ". Тя носи посланието, че без хората, отдали се на одобряването на изкуството в развиването на нашия град, няма по какъв начин да развиваме младите артистични гении, разясни той при връчването на премията.

В началото на церемонията беше излъчен биографичен филм за световноизвестния бас Борис Христов и неговата академия за млади гении в Рим. Лентата е основана от екип на БНТ-Пловдив със сценарист Галена Паскова, режисьор Пепа Кошишка и оператор Виолин Палейков. Тя е отдадена на 100-годишнината от рождението на именития създател.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР