Венецуелски художник превръща пластмасовите отпадъци в изкуство. Последният му проект

...
Венецуелски художник превръща пластмасовите отпадъци в изкуство. Последният му проект
Коментари Харесай

Изкуство от боклук: Художник прави стенописи от пластмасови капачки

Венецуелски художник трансформира пластмасовите боклуци в изкуство. Последният му план е 200-метров шедьовър, ситуиран в дребен град в Панама. Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Вероника Вилафане в своя репортаж от Чирики, Панама.

В началото на 2024 година Оскар Оливарес приключва едно от своите цветни творения. Произведението на изкуството е направено напълно от капачки от бутилки, събрани благодарение на стотици доброволци. Това е вторият по величина екологичен стенна живопис на Оливарес в Латинска Америка. Най-големият е изработен в родната му Венецуела, с повече от 400 хиляди капачки от бутилки.

Капачка по капачка Оливарес основава изкуство и по едно и също време с това насочва вниманието към значим екологичен проблем. Капачките от бутилки са част от 200-те хиляди тона пластмасови боклуци, които Панама генерира всяка година. Едва към 5% от тях се рециклират. Природозащитниците правят оценка работата на Оскар, само че споделят, че тя може единствено да увеличи осведомеността за казуса, само че не и да го реши.

Много природозащитници споделят, че най-хубавото решение е да се спре производството на пластмаса. Това надали ще се случи скоро, написа Voice of America (VOA).

 

Източник Нова

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР