Венецуела поема контрола над затвора, управляван от банди, „разбива“ Tren de Aragua

...
Венецуела заяви, че е разбила бандата Tren de Aragua, след
Коментари Харесай

Венецуела заяви, че е разбила бандата Tren de Aragua, след като си върна контрола върху затвор, контролиран от опасната престъпна група в северния щат Арагуа.

Вътрешният министър Ремихио Себальос направи това твърдение в събота, дни след като правителството на Венецуела изпрати 11 000 войници и полицаи в затвора Токорон, който имаше ресторанти, барове и дори открити плувни басейни и функционираше като оперативен център за Tren de Aragua .

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента САЩ предоставят временна защита на близо 500 000 венецуелски мигрантиВенецуела изпраща 11 000 войници, за да контролират управлявания от банди затвор с басейн и зоологическа градинаСнимки: Злато и живак, а не книги, за децата миньори във ВенецуелаКитайският президент Си казва, че отношенията с Венецуела „надграждат“ след среща с Мадурокрай на списъка

„Имаме пълен контрол над този затвор и напълно демонтирахме самопровъзгласилия се бивш Трен де Арагуа“, каза Себальос пред репортери.

Той обаче не предложи допълнителни подробности.

Бандата Tren de Aragua, която според съобщенията наброява около 5000 престъпници, се появи през 2014 г., специализирана в отвличания, грабежи, наркотици, проституция и изнудване, според служители. Той е разширил влиянието си върху други дейности, някои законни, но също така и върху незаконния добив на злато.

Властите твърдят, че акцията за повторно превземане на затвора Токорон в сряда е нанесла „опустошителен удар“ на престъпната група, но групи от гражданското общество поставиха под съмнение успеха на операцията, отбелязвайки, че нейният лидер е избягал преди операцията.

Венецуелската затворническа обсерватория (OVV), група, която следи развитието в прословутите опасни центрове за задържане в страната, каза, че ръководителят на бандата Хектор Гереро и други лидери са били предупредени преди нападението и са успели да избягат от затвора и страната седмица по-рано.

OVV не уточни в кои страни са отишли, обвинявайки властите в „непрозрачност“.

Властите отхвърлиха тези обвинения.

Себалос каза в събота, че около 88 членове, избягали по време на акцията на силите за сигурност, са били заловени отново и че повечето от 1600-те затворници на затвора вече са преместени в други затвори в цялата страна.

„Това е дългосрочна операция“, каза той пред журналисти.

Министърът добави, че властите ще продължат да издирват хора, заподозрени в принадлежност към бандата.

Правителството проведе в събота около 30 журналисти на ограничена обиколка на затвора, където бяха забелязани багери да разрушават част от инфраструктурата, изградена от затворниците.

Новинарската агенция AFP каза, че няколкото улици, които репортерите са имали право да видят, са били осеяни с бирени бутилки, дрехи, телевизори, уреди и плюшени животни.

В него се казва, че има изоставени щандове за храна близо до басейна и баскетболното игрище и че репортерите не са успели да видят какво е останало от зоологическата градина с нейните розови фламинго.

По-рано правителството съобщи, че четирима служители на затвора са били арестувани и обвинени в съучастие с престъпниците.

 

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР