Венецуела ще се опита да възстанови военните си връзки със

...
Венецуела ще се опита да възстанови военните си връзки със
Коментари Харесай

Венецуела настоява да възстанови военните си връзки с Колумбия

Венецуела ще се опита да възвърне военните си връзки със прилежаща Колумбия, съобщи през вчерашния ден венецуелският министър на защитата на фона на продължаващите от години спорове в връзките сред двете страни , съобщи Ройтерс.

Венецуелският военачалник Владимир Падрино съобщи, че е получил указания от президента Николас Мадуро да се свърже с колумбийския министър на защитата Иван Веласкес, с цел да " възстановят военните си връзки ", заяви венецуелското министерство на защитата.

Колумбийското министерство на защитата не отговори незабавно на питане за коментар.

Двете страни са в развой на възобновяване на дипломатическите връзки, откакто Каракас ги прекъсна изцяло през 2019 година след подкрепян от Съединени американски щати опит на венецуелската съпротива да придвижи филантропична помощ в страната от Колумбия, който Каракас счете за експанзия от страна на Богота.

Одит от 2021 година, осъществен от Американската организация за интернационално развиване (USAID) откри, че някогашната администрация на Тръмп в Съединени американски щати не е била възнамерявала помощта в сходство с филантропичните правила. На 28 юли новото държавно управление на Колумбия и Венецуела оповестиха, че ще назначат посланици в столиците на двете страни след години без дипломатически връзки и ще работят за повишение на сигурността по общата им граница.

Колумбия и Венецуела имат обща сухопътна граница с дължина 2219 километра и десетки нерегламентирани пропускателни пунктове, където се развиват действия като търговия с гориво, контрабанда на горива и храни, както и трафик на опиати. В предишното, колумбийски и венецуелски публични лица са си разменяли обвинявания за неналичието на сигурност. Новоизбраният ляв президент на Колумбия Густаво Петро обаче към този момент разгласи готовността си да възвърне и възстановява работата на граничните пропускателни пунктове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР