Венецуела е започнала да ваксинира срещу коронавирус деца на възраст

...
Венецуела е започнала да ваксинира срещу коронавирус деца на възраст
Коментари Харесай

Венецуела поставя на деца от 2 до 11 години кубинската COVID ваксина „Соберана 2“

Венецуела е почнала да имунизира против ковид деца на възраст от 2 до 11 години, като употребява кубинската ваксина „ Соберана 2 “.

Вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес разгласи, че кубинската ваксина е била утвърдена за приложение при деца в тази възрастова група. Говорейки в учебно заведение в западната част на Каракас, Родригес сподели също, че медицински служащи към този момент са почнали да слагат ваксини на деца с компрометирана имунна система.

Според данни на здравното министерство в южноамериканската страна има към 3,5 милиона деца, които са сред 2 и 11 години и подлежат на имунизация против ковид.

Куба е непосредствен съдружник на държавното управление на венецуелския държавен глава Николас Мадуро, напомня Ройтерс.

Според Хавана нейните ваксини „ Абдала “, „ Соберана 2 “ и „ Соберана плюс “ имат резултатност против вируса от над 90%. Представители на кубинските управляващи настояват, че първичните резултати от изпитванията на имунизационните препарати са сходни с тези на останалите Covid ваксини.

Медицинската и научната академия на Венецуела, както и педиатрични съюзи, обаче показаха терзания за потреблението на кубинските ваксини - съгласно тях информацията за тяхната сигурност и резултатност не е била оповестена в научни списания, а качеството им не е било тествано от самостоятелни клинични изпитвания.

Кубинските препарати не са утвърдени и от Световната здравна организация.

Куба още от началото на пандемията се концентрира главно върху създаването на лични ваксини, като Хавана разгласи през септември, че имунизациите ѝ са безвредни за дребни деца.

Страната беше първата в света, която стартира да инжектира имунизационни препарати против ковид на деца на възраст от две години, напомня Си Ен Ен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР