Венецианският карнавал е радост, съблазън, прегрешение... с една дума -

...
Венецианският карнавал е радост, съблазън, прегрешение... с една дума -
Коментари Харесай

От зори до здрач: Карнавалът във Венеция

Венецианският карнавал е наслада, сексапил, провинение... с една дума - независимост. Целият град – от величествените дворци, обърнати към Канале Гранде, до дребните улички на остров Джудека, чества по цветен, гръмък, екзалтиран метод.

Карнавалът във Венеция притегля три милиона туристи от целия свят. Всяка година той е зависещ на разнообразни тематики, които разкриват фантазията и чудесата на природата, като метафора на живота. Независимо къде живее – Европа, Австралия, Океания или Америка, индивидът постоянно е желал да разкрие магията и тайните на природата посредством легенди, митове и приказки. Затова всяка година маските са въодушевени от обичайни европейски, арабски, африкански, индийски и монголски приказки и алегории.

Тази година тематиката е Take your Time for the Original Signs.

Дните, в които се организира карнавалът, се трансформират според от датата на Великден. Последният ден постоянно е вторник – деня преди Пепеляна сряда, когато човек за последно може да се отдаде на алчност, остатък и разврат, преди да стартират 40-те дни на Великия пост.

Венецианският карнавал тази година ще се проведе  от 4 до 21 февруари.

По традиция той включва редица обществени събития като Полета на ангела, Festa delle Marie, церемониал по каналите на града festa veneziana sull'acqua и други, само че най-интересни са тези, които са за определени – баловете с маски във венецианските дворци, достъпът до които става с предварителна резервация и подобаващи маска и костюм.

За пръв път карнавал в Серенисима (както назовават Венеция) се провежда през 11 век. Традицията продължава до нахлуването на Наполеоновите войски във Венеция през 1797 година, както и по време на окупацията на Австрийската империя. Традицията е обновена относително неотдавна през 1979 година и от този момент към Венеция се стичат милиони туристи от целия свят, облечени като  Арлекин и Коломбина в стила на  Commedie del’Arte.



Карнавалът е правоприемник на римските Сатурналии – езически празник в чест на господ Сатурн, обвързван с плодородието, земеделието и реколтата за жителите на Лациум.  По времето на Сатурналиите, които се провеждали сред 17 и 21 декември, обществените условности падали. Робите се освобождавали от ежедневните си отговорности и можели да сядат на трапезата наедно с патрициите, да носят техните облекла, даже да ги командват. Тогава и богати, и небогати криели лицата си под маски и всеки можел да се забавлява както и с който си изиска.

Венецианските маски са със комплициран дизайн и ярки цветове. Най-популярни са маските Bauta,  които покриват съвсем цялото лице, само че без устата и брадичката, и Colombina Mask – единствено за очите. Отличителният белег на маската Plague Doctor е дългият клюн, а маските Volto нормално са бели, покриват цялото лице и се носят с черни пелерини с качулки.

Най-доброто време за посещаване на Венецианския карнавал е от Дебелия четвъртък (Giovedì Grasso) до Масления вторник (Martedì Grasso). Тогава са и най-бляскавите събития – улични празненства, исторически възстановки, паради и балове.



Най-добрите маскарадни балове с предварителна резервация тази година са „ Стъклените чехли ”,  Venetian Reflections Masquerade Ball и Карнавалът на любовта.

Гостите на Ла Серенисима могат да избират няколко авансово декларирани обиколки, като да вземем за пример Тур на Свети Марко, Театрална обиколка или вечеря на галеон, да изработят сами маска в едно от многочислените ателиета на града, да се научат да плетат дантели на о. Бурано или да духат стъкло на о. Морано,  могат да се насладят на оперни осъществявания в някой от дворците на Канале Гранде.

Светлана Тдорова-Ваташка

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР