Венец в памет на героите, загинали за обединението на българските

...
Венец в памет на героите, загинали за обединението на българските
Коментари Харесай

Копие на Ньойския договор бе ритуално изгорено на площада в Русе

Венец в памет на героите, починали за обединяването на българските земи, бе поднесен пред Паметника на Свободата

Вечерта на 27 ноември с факелна стража на централния площад Вътрешна македонска революционна организация - Русе означи 103-годишнината от налагането на Ньойския диктат. Със запалени факли пред Паметника на Свободата и викания " Долу Ньой! " стартира обичайна за този ден самодейност, оповестява.

Съпредседателят на Организацията Искрен Веселинов се обърна към участниците в паметната стража с думите: " За 26-ти път Вътрешна македонска революционна организация сме тук, на този площад, със запалени факли, с цел да заявим, че към момента в България има хора, които помнят неправдата. Помнят това, че на днешния ден през 1919 година в едно Парижко предградие България бе принудена да подпише най-срамния и позорен контракт в своето битие. Договор, който лиши Западните околности, лиши Беломорска Тракия, лиши Добруджа и най-много контракт, който постави завършек на напъните на генерации българи да обединят Отечеството.

Договор, който в действителност скърши порива на нашите възрожденци и който обезсмисли десетилетията битки за национално обединяване, жертвите и успехите ни в две предишни войни. Защото още със основаването на Княжество България българите имаха една цел и тя бе да съберат всички свои сънародници в Мизия, Тракия и Македония под един покрив. Тази цел бе лелеяна от борците на Вътрешна македонска революционна организация, от храбрите български воини, които влязоха в Балканските войни, лелеяна и отстоявана с щиковете ни и в Първата международна война. За страдание, финалът беше Ньой. " - уточни Веселинов.

По национална традиция демонстративно бе изгорено копие на Ньойския контракт като знак на митинг против несправедливия диктат, продължаващ повече от век, лишил от територията ни изконно български земи и наложил клаузи, осакатяващи страната и нацията ни.

Венецв памет на героите, починали за обединяването на българските земи, бе поднесен пред Паметника на Свободата от Искрен Веселинов и Галин Григоров - регионален ръководител на Вътрешна македонска революционна организация - Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР