Венера е известна с горещата си и отровна атмосфера, но

...
Венера е известна с горещата си и отровна атмосфера, но
Коментари Харесай

Изобретение на 238 г. ще впрегне ветровете на Венера, за да даде поглед към бъдещето

Венера е известна с горещата си и отровна атмосфера, само че не всеки път е била такава - преобразява се след пагубни промени в повърхността преди 500 млн. години. Това е повода НАСА да се готви за връщане на Венера това десетилетие: предишното на Венера може да сътвори визия за бъдещето на Земята.

Първата задача на американската галактическа организация до Венера от 1994 година насам обаче може да е друго от всичко до момента - проектът е тя да стане с дребни групи апарати като балони, които да изследват отвисоко, изданието Universe Today.

Разликата с балоните с парещ въздух - за пръв път употребявани през 1783 година - е, че на борда няма да има човек.

Поглед отвисоко

Всъщност Венера е много сходна със Земята - наричана и " посестрима планета " поради състава си, най-вече силикатни минерали и метали в ядрото, силикатна земна кора (най-външния слой) и тога. Голямата разлика е в атмосферата. Със междинна температура от 464 градуса по Целзий тя може да разтопи олово. Плътността на въздуха е 90 пъти по-голяма от тази на Земята.

С набиране на височина обаче описаната картина внезапно се трансформира. На 50-70 км от повърхността температурата и атмосферното налягане са като земните. Това значи, че задоволително леки апарати могат да я проучат сполучливо. Проблемът е в избора на точния уред: да вземем за пример High Altitude Venus Operational Concept (HAVOC) - 30-дневен пилотиран полет специфичен свръхлек аероплан. Друг хибриден уред, въодушевил идващите оферти, Venus Atmosphere Maneuverable Platform (VAMP), е умислен по този начин, че да лети като аероплан денем и да се носи през нощта (в идващите два вградени клипа са старите планове на НАСА).



Новият план ще даде опция задачата да е безпилотна. Идеята е апаратът да обикаля атмосферата на Венера за четири дни - и на слънчева светлина, и в мрачевина. По тази задача работи екип, воден от Гилиерм Перейра и Ю Гу от университета на Западна Вирджиния.

Резултатите от работата му ще оказват помощ на НАСА да разбере по какъв начин Венера се е трансформирала от планета със среда, сходна на Земята, в днешния неподходящ за живота свят. Това може да е модел за еволюцията на климата на Земята, който да покаже какво ще се случи в бъдеще.

Да впрегнеш ветровете на Венера

Екипът, получил грант от 100 хиляди $ от на НАСА за стимулиране на проучванията, се концентрира върху липсвалото до момента звено в плановете на организацията за Венера: софтуера, който ще разреши на групите роботи да се движат самостоятелно.

" Основната цел на плана е да се предложи софтуерно решение, което ще разреши хибридни аероботи да изследват атмосферата на Венера. Въпреки че хибридните транспортни средства са предлагани преди тези този план, не знаем дали е създаван програмен продукт. Една от концепциите на плана ни е да удължим живота на батериите на транспортното средство, като планираме енергийно ефикасни направления и му позволим да лети и през нощта ", се споделя в на екипа.

Софтуерът, по който работят учените сега, би трябвало да усъвършенства както маршрутите, по този начин и координацията сред аероботите и да ги локализира в атмосферата на Венера. Това включва и специфичен инструмент за обмисляне на придвижването, който да регистрира както особеностите на апарата, по този начин и тези на атмосферата на Венера.



Трудностите в тази задача са доста. Нуждата машината да работи дълго без слънчева светлина е единствено един образец. Маршрутите би трябвало да се преценяват даже с ветровете на Венера, с цел да се избере път с минимално противодействие. От началната точка на придвижване на аеробота ще се симулират разнообразни ходове и ще се мери успеваемостта им (например за разхода на енергия) и по пътя ще се работи с разклонения на опциите, от които машината ще избира по-целесъобразните. Нужно е устройствата да са с витален цикъл от няколко месеца до година.

За съгласуваност на обособените аероботи се употребяват модели на ветровете на Венера, основани от НАСА от предходни задачи. Освен това всеки аеробот ще има датчици за скоростта и посоката напразно. Апаратите ще обменят данни от локаците си, която ще се добавя с общата инфорация на екипа за температурата, налягането и плътността на въздуха от разнообразни задачи до Венера.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР