Велосипедистите ще могат да возят безплатно колелата си в градския

...
Велосипедистите ще могат да возят безплатно колелата си в градския
Коментари Харесай

Велосипеди ще се качват безплатно в транспорта в София, засега само на хартия

Велосипедистите ще могат да возят гратис колелата си в градския превоз, само че различен път. Възможността за качване на колело в рейс ще бъде записана в новата разпоредба за градския превоз в столицата, която ще бъде гласувана в четвъртък. Тя обаче ще остане на хартия най-малко до края на годината.

В момента качването на колела в рейсовете, тролеите и трамваите е неразрешено, а в метрото те могат да се возят при избрани условия - в събота и неделя и след 21 часа и на цената на постоянен билет.

Съветниците ще разрешат качването на колела и в наземния превоз, само че в случай че има условия за това, изясни в сряда ръководителят на общинския съвет Елен Герджиков. Условията са транспортните средства да са снабдени с велобагажници. В момента такива няма.

Предвижда се някои рейсове да бъдат оборудвани с велогардероби. Те ще бъдат вътре в транспортните средства, а не външни, и ще са за няколко колела, изясни съветникът Зафир Зарков от ГЕРБ. На " Столичния автотранспорт " ще бъде даден период до края на годината да избере кои линии да бъдат оборудвани с велогардероби, какви тъкмо да бъдат те и с какви средства да се направи това.


От опцията за транспортиране на колела в рейсовете биха се възползвали практикуващите планинско колоездене на Витоша. Сн. БГНЕС

Идеята е такава опция да има по линиите, които водят до места, където се кара колело като Бистрица, Железница, Витоша и така нататък

Бонус

Новата разпоредба за градския превоз беше показана преди към месец. В рамките на разискването ѝ са направени промени в първичните текстове. Едно от тях е увеличение на опцията с карта за една линия хората да могат да употребяват повече транспортни средства.

В момента, в случай че човек има карта за една линия, може да се вози с нея и на други, само че те би трябвало да имат общи спирки. Така, в случай че картата е за трамвай 5, който минава по бул. " Цар Борис ІІІ ", тя не важи за рейс 260, който върви по същия бул., само че спирките на двете линии са разнообразни.

С новата разпоредба се разрешава картата за една линия да се употребява за всички транспортни средства, които вървят по същия маршрут. В случая и за трамвай 5, и за рейс 260 по цялото продължение на бул. " Цар Борис ІІІ ".

По-малки санкции

Промяна ще има и в санкциите за гратисчии. Санкцията от 200 лв., която се постанова на неточен пасажер при свалянето му от транспортното средство, ще бъде понижена на 50 лв., защото това е максимумът по закон.

Съветниците са преосмислили първичното си желание да запазят размера на санкцията, която се заплаща на място в тролея, трамвая, метрото или рейса. Вместо сегашните 40 лв. тя ще е 30 лв.. Идеята е да има по-голяма разлика сред глобата на място и тази, която се постанова с акт.

Новата разпоредба вкарва и опцията за пътешестване с електронни билети и заплащане на транспортните документи онлайн, през телефон и с дебитна карта, както и таксуването на разстояние или на време за пътешестване. Всичко това обаче ще остане на хартия до построяването на новата система за таксуване в градския превоз. Обществената поръчка за нея сега е на фаза разглеждане на офертите на претендентите. Самата система няма да проработи преди 2020 година

Нощен транспорт за 2 лв. на вечер

Съветниците записват в наредбата и съществуването на нощния превоз, който за разлика от другите положителни хрумвания като смяна на таксуването и превозването на велосипед, ще е реалност до дни. Нощните рейсове ще се движат от 7 април. Линиите ще са четири и ще свързват главните квартали на града, а маршрутите им ще се пресичат в центъра - при Националната художествена изложба. Там те ще остават по 5 минути, с цел да могат пасажерите да се трансферират от една линия на друга, в случай че желаят. Автобусите по 4-те маршрута ще минават през 40 минути.


Така ще наподобява билетът за нощния превоз. Сн. БГНЕС

Услугата ще коства 2 лв., билетът ще важи за една нощ и ще може да се употребява и за четирите линии. Билетите ще се продават от контрольори. Абонаментните карти за останалите линии от градския превоз няма да важат през нощта, защото в цената им било включено единствено пътуването по дневните направления.


Карта на нощния градски превоз в София

Нощният превоз ще се движи пробно до края на годината и разноските за него се пресмятат на 900 000 лв.. Ако опитът е сполучлив, рейсовете през нощта ще останат за непрекъснато, допустимо е обаче маршрутите или броят на линиите да бъдат изменени.

Цветни билети

Новата разпоредба за градския превоз вкарва на хартия и зеления билет, който разрешава прилагане на всички линии на цена от 1 лев за целия ден. Промоцията е единствено в дни с прекалено запрашаване на въздуха и цели да накара хората да не употребяват колите си.


Зеленият билет към този момент влезе в приложимост един път въпреки да не беше включен в наредбата за превоза. Сн. БГНЕС

Същата цел има и така наречен бял билет за безвъзмезден градски превоз при доста замърсен въздух. Той обаче може да влезе действително в приложимост след промени в законите, които разрешат слагането на стикери, които дават информация за екологичността на колите. Тогава общината ще може да не разрешава придвижването на по-мръсните коли и да пуска безвъзмезден превоз.

Евтин паркинг единствено при действително пътешестване

Нови правила се вкарват и за използването на паркингите към метрото. Те ще са безвъзмездни единствено при действително пътешестване с подземната железница.

Преференциите за клиенти на градския превоз ще се употребяват единствено, в случай че пасажерът е пътувал от дадената станция до друга спирка на подземната железница и се е върнал назад за не по-малко от 1 час. Само тогава за притежателите на абонаментни карти паркирането ще е гратис в границите на работното време на метрото и ще коства по 50 ст. на час отвън този период.

За хората, пътували с еднократен билет, безвъзмездни са два часа след чекирането на билета. За останалите клиенти на паркингите цената ще се дефинира на пазарен принцип от Центъра за градска подвижност и ще зависи от местополжението и натовареността.

Промените се вършат, защото сега има хора, които си купуват карта за метро за 36 лв. на месец и действително я употребяват като абонамент за паркинга, без да употребяват превоза.

Съмнения

Според Българска социалистическа партия болшинството от ГЕРБ в общинския съвет желае да одобри нова разпоредба за градския превоз, вместо да промени съществуващата, с цел да финтира вероятно правосъдно решение за анулация на по-скъпия билет за пътешестване.

Социалистите обясниха преди време, че на първа инстанция съдът е постановил, че нарастването на билета на 1.60 лв. не е стопански обосновано. Решението на съда е от февруари, а новата разпоредба е импортирана за публично разискване дни по-късно. Сега следва да бъде призната 20 дни преди съвещанието на втората инстанция по делото. Така остарялата разпоредба, която се апелира от жители, няма да работи към датата на бъдещото решение на съда и то действително няма да бъде приложено.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР