Велислава Дърева изригна: Вселенският патриарх извърши много голям грях“. Това

...
Велислава Дърева изригна: Вселенският патриарх извърши много голям грях“. Това
Коментари Харесай

Велислава Дърева изригна: „Вселенският патриарх извърши много голям грях“

Велислава Дърева изригна: „ Вселенският патриарх извърши доста огромен грях “. Това разгласи известната журналистка Велислава Дърева в изявление за БНР.

„ Да не забравяме, че главата на сборната Православна черква е самият Господ Исус Христос. Главата на Православната черква не е Вартоломей. Това го подсещам, с цел да се избегнат някои заблуждения “, посочи тя.

„ Вселенският патриарх Вартоломей докара със себе си Епифаний, който се води глава на така наречен Православна черква на Украйна – тя е неканонична, не е приета от БПЦ. Вартоломей извърши доста огромен грях – сплоти в едно две разцепнически църкви в Украйна, само че от две разцепнически църкви не можеш да направиш една канонична черква. Тази експанзия против каноничната черква в Украйна стартира преди доста години и в този момент сме очевидци на това, което сме гледали в България, когато беше разколът – завземане на храмове, влачат и бият архиереи, митрополити, свещеници, православен народ и това се предизвиква. Нима Вартоломей не вижда какво се прави? Той стои зад всичко това. Той е един систематичен рушител на православието. Той работи против православието„, разяснява Дърева в предаването „ Политически НЕкоректно “.

Патриарх +Максим и патриарх +Неофит

„ И патриарх Максим, и патриарх Неофит бяха в действителност доста ярки обединителни фигури. Българската православна черква съхранява българския дух, сплотява българския народ, дава му вяра и очакване. Това са персони, които имат невероятни заслуги за развиването на православната религия в България. “

Това сподели пред БНР журналистът Велислава Дърева и подсети, че когато не е имало страна, е имало черква.

Много е мъчно някой да бъде патриарх след Дядо Неофит, счита Велислава Дърева. По думите ѝ мъдростта в Църквата може да се запази „ с мъдри хора “, тъй като „ мъдростта не броди някъде в пространството, тя би трябвало да има своите носители “.

„ Има една война против православието, която се води доста от дълго време, изрази мнение тя. „ Наистина е бодил в очите, тъй като православието – това е Църквата, основана от Исус Христос. Тя не е човешка изработка. Всички останали деноминации са резултат от човешки упоритости. “

Според нея БПЦ не трябва да се поддава „ на никакви външни изкушения “.

„ За да не се тревожи православният български народ, да не се внася ужас в него. Защото стремежът да бъде разрушено православието не е просто чувство. То е реалност. “

Първата православна черква, в която беше проведен ерес, беше БПЦ, означи журналистът и като се върна към годините на разкола, изрече съмнение, че „ може би някой е мислел, че това е едва звено, но не му се получи “.

Разколът в БПЦ беше преодолян с помощта на стоицизма на патриарх Максим, „ нашите прелестни митрополити “ и „ с голямата роля на Дядо Неофит, който по това време беше свещеник “, добави Дърева.

„ БПЦ беше избавена с помощта на всички тези старания. “

Дърева назова противоречивата разпоредба на Светия синод „ противоканонична и противоуставна “ и „ неприложима в нито един миг “. Тя уточни още, че в последните месеци, до момента в който се е лекувал и е бил в реанимация, е имало злоупотреби с името и престижа на патриарх Неофит и са му били приписвани думи, „ които той не е писал, нито е казвал – думи, свързани с Украйна “.

„ Приписаха му позиция, каквато той не е изразявал. Когато човек е в реанимация, не може да написа послания. Това е тежка корист, нечиста сделка, брутално безсрамие към Дядо Неофит. Още по-недопустим е фактът, че в този момент вървят едни огромни експерти по тв приемниците и цитират тези думи, приписани на патриарха, което е още по-грозно. Искам да предупредя тези мушмороци, че рано или късно техните имена ще станат обществено известни. Много огромен грях са си поставили на душата. Не се прави по този начин. И за какво? За да вкарат БПЦ в сгоден на тях геополитически подтекст. Много тежко провинение на тези хора. “

Източник: БНР

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР