Велислава Дърева е публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист; един от

...
Велислава Дърева е публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист; един от
Коментари Харесай

Велислава Дърева: Днешният българин се купува евтино

Велислава Дърева е журналист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист; един от основателите на Клуба за поддръжка на гласността и преустройството, безконечен отстъпник. Родена в Пловдив. Завършва публицистика в Софийския университет. Специализира телевизия, писмено кино. Преди 10 ноември са неразрешени 2 нейни книги, 2 сюжета. След 1989 година работи във в. „ Дума “, откъдето неколкократно е уволнявана. Автор на над 2000 публикации; притежател на многочислени награди за журналистика и писмено кино. Под щемпел е книгата на Дърева за атентата в църквата „ Света Неделя ” през 1925 година

- Като дълготраен наблюдаващ на политическите процеси у нас смятате ли, че ни чакат предварителни избори?

- Напълно е допустима стабилизация на ръководството за малко време, само че тя ще бъде илюзорна. Въпросът е дали митингите ще продължат. Ако ще има предварителни избори, те няма да са по-рано от лятото. Има опция да са 2 в 1 с европейските избори през май, само че ГЕРБ няма да рискуват да изгубят и двата вота с този вид. Може би ще заложат на два обособени вота, от които единият да бъде декор за другия. Властта сега е исполин на глинени крайници, някаква заблуда е тази велика и непоклатима власт. Тя от дълго време се е срутила, единствено че самата още не го вижда. Напълно съм уверена, че в случай че бъде извършен референдум с въпроси: " Трябва ли да има парламент? Трябва ли да има държавно управление? ", отговорите ще бъдат: Не!

Не пострадвам от илюзии, когато става дума за митинги. Те обаче демонстрират, че в тия 30 години на хората им писна ставащото в годините след 1989-а да е просто обир, заличаване на страната. Хората желаят друго решение. Проблемът в България е, че революциите се вършат по фейсбук. 50 хиляди афишират в мрежата, че ще отидат някъде, най-после отиват 500. Революции по фейсбук няма по какъв начин да станат.

- Ако бъдат планувани предварителни избори и Българска социалистическа партия ги завоюва - подготвена ли е тя да ръководи?

- Има мощно предпочитание за ръководство, само че единствено то не стига. Алтернативата е предпочитание, само че с неразбираем обект на желанието.

- Вътрешната съпротива ли е един от най-сериозните проблеми на Българска социалистическа партия?

- В никакъв случай не може да бъде проблем, когато толкоз доста членове на Националния съвет слагат съществени въпроси като наложителното групово управление на Българска социалистическа партия. Ако това е проблем за някого, значи нещата са зле. Щом толкоз доста хора слагат тези въпроси, значи има проблем във действието на тази партия. Не съм уверена обаче, че рецензиите се вземат поради. А това по никакъв начин не е оптимистично.

А по отношение на устава, изменен по този начин, че ръководителят да се избира не от конгреса, а от цялата партия, против което се противопоставях доста съществено, това основава доста огромен проблем - лишава се пълномощие на конгреса. Утре някой може да реши, че конгресът няма потребност да избира и Национален съвет. Така нещата могат да бъдат докарани до такава степен, че идващ ръководител да показва 10 души тясно управление и до такава степен. Което е доста надалеч от правилата, по които работи социалистическата партия повече от 130 години.

- Ще успее ли партията да вкара качествени хора в идващия Европарламент?

- Дано! Някои хора обаче си показват, че Народното събрание - и българският, и Европейският, е нещо като виенско колело, в което се качваш, правиш две-три кръгчета и ти споделят: Слез, да пристигна другият! Това беше измежду измененията в устава, против което стачкувах. Недопустимо е да бъдат ограничавани правата - по конституция всеки български жител, навършил 18 години, има право да бъде избиран и да избира. Няма на света партия, която да забрани на някого да бъде повече от три мандата депутат. По този принцип излиза, че даже създателят на партията Димитър Благоев не би трябвало да бъде народен представител в 7-8 Народното събрание - трябвало е да изхвърлим Благоев от Народното събрание може би?! Не става по този начин. Единственият аршин за депутата е можеш или не, всичко останало са официални хватки на правилото „ Слез от въртележката! ”. Във Англия, люлката на демокрацията, най-уважавани са точно депутатите, които са били в Народното събрание по 20 и повече години.

По тази логичност аз предлагам всеки българин да бъде по една седмица депутат, с цел да види за каква отговорност и работа става въпрос.

Доайенът на българската социалдемокрация, починалият доктор Атанас Москов, с който ни свързваше близко другарство, споделяше: Политиката е виновна работа за положителното на всички! За страдание в България не престават да мислят, че политиката е единствено за положителното на избран кръг хора, който дори се знае поименно, с ЕГН-тата.

- Къде изчезнаха значимите фигури у нас от мащаба на доктор Москов?

- В тези близо 30 година бяха унищожени критериите. Беше направено всичко допустимо да няма престижи. Българинът постоянно се оплаква: Няма водачи! А като се появи лидер, той незабавно бива оплют, овъргалян в катран и пера. Няма да имаме водачи при такова отношение.

Има и различен доста сериозен проблем. Много скоро след 10 ноември 1989 година цялата интелигенция стартира да се отдръпва от политиката. Стигна се до сериозен отлив - Великото национално заседание, както и 36-ото, бяха цялостни с интелектуалци, а в случай че ми намерите двама интелектуалци измежду сегашните 240 депутати, ще ви черпя. Това беше задачата - заличаване на критерии, престижи и правила. Който има правила и ги пази, се трансформира във зложелател. Всеки, който мисли с главата си, е извънредно неуместен - по този начин е било във всяко време.

- Излиза, че демокрацията ни пристигна допълнително?

- Проблемът не е в демокрацията, в тези, които се вършат на демократи.
Българинът, който по принцип е доста песимистичен, е и доста лековерен, доста елементарно може да бъде измамен. И по-късно споделя: Разочаровах се! И не помни, че преди да се разочарова, първо е бил удивен и измамен от някого. Хората не могат да схванат, че се разочароват от самите себе си, от личната си некадърност и отвращение в действителност да трансформират нещата, а не да чакат някой да оправи всичко. Българинът все чака постоянно някой различен да свърши работата. И откакто се откри кой да я свърши, му намира недостатък, даже го изкарва зложелател номер едно.

- Затова ли циклим в безконечен преход?

- Циклим, да. Мислехме си, че преди 10 ноември сме били в някакво безвремие. Оказа се обаче, че безвремието е предстояло, без ние да знаем. Затова тези митинги, колкото и да ги схващам сериозно, са нещо доста хубаво. В тях хората споделиха: Не може повече по този начин! Не можем да ви траем! Това е доста значим признак за пробуждане на обществото. В митингите има начало, което наподобява оптимистично. Дай боже това начало да се запази и да продължи, да не се умори, да не спихне. Както знаем, българинът елементарно се пали и бързо гасне.

Дано не бъдат купени протестиращите - с обещания, със работа, с пари.

Виждам светлина - в читавите и мислещи младежи. За бъдещето обаче съм по-скоро песимист. Тома Неверни съм - като същински болшевик подлагам всичко на подозрение.

- По-лесно ли може да бъде платен през днешния ден българинът?

- Много елементарно. Българинът от дълго време просто съществува, непрестанно се избавя поединично, вместо да съумява. Толкова хора напуснаха страната, тъй като тук не виждат вероятност пред себе. Не че в чужбина шансът за триумф е обезпечен - учителят, който кара такси в Лондон, може да го прави и в София. Разликата обаче е в заплащането.

- Сега да прескочим век обратно - кое ви предизвика да напишете книга за злокобния атентат в църквата „ Света Неделя ” през април 1925 година?

- Отдавна се интересувам от това историческо време, в което изчезват блестящи български интелектуалци. Йосиф Хербст е един от моите учители по журналистика. Заради книгата изчетох над 10 000 страници документи. Атентатът е мечтаната провокация, към която комунистическата партия е тласкана посредством непрекъснат, държавно овластен гнет - всеобщи арести, разстрели на леви депутати по улиците, чудовищна цензура.

Целта е цялостно изтребване на българската левица. Цифрите са повече от красноречиви: до Септемврийското въстание Българска комунистическа партия наброява 40 000 души, след въстанието - 7000, след атентата - сред 700 и 1000 души. Как някои настояват, че нямало бял гнет и фашизъм, в случай че една партия е доведена от 40 хиляди до 1000 души!? Къде са останалите 39 000? Страшни са съдебномедицинските експертизи след изравянето на скелети, черепи, кости на избити от всеобщите гробове. И стъкленото око на Гео Милев. Дори мисля, че открих кой е директният физически палач на Гео Милев от показанията на офицер от Трета секция, които са избивали антифашистите.

В един миг стопирах да пиша - не можех да понеса толкоз смут.

- В книгата твърдите, че има доста сериозен външнополитически интерес към атентата?

- Доказала съм, че има сигурно три непознати разузнавания и три непознати посолства, които не просто имат връзка с атентата, а съучастват в него. Това са сръбското, френското и британското разузнаване. Документите съществуват.

Сърбия след края на Първата международна война вижда себе си до Черно море, има интерес от нестабилна България. Франция и Англия тогава местят пешките по геополитическата дъска. Английското разузнаване директно следи да не би Българска комунистическа партия да се откаже от атентата. Представителят на френското разузнаване Евгени Леже, узаконен като банков служител, обезпечава първокласна квартира на ръководителите на военната организация на Българска комунистическа партия Коста Янков и Иван Минков.

Сред нормалните обвинени за атентата е Коминтернът, само че документите демонстрират тъкмо противоположното - от януари 1925 година Коминтернът праща депеши до София: Никакви атентати! Българска комунистическа партия няма решение за атентата, само че се появява персона, която работи без да пита - индивидът, претрупан да заяви на Коста Янков, че атентатът се анулира, му споделя: Действайте! Втрещих се, като разбрах кой е този човек, само че името му ще научите в книгата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР