Велислав Минеков изпълни обещанието си, дадено в петък пред Сашо

...
Велислав Минеков изпълни обещанието си, дадено в петък пред Сашо
Коментари Харесай

ВИДЕО Министърът на културата гръмовно: Готвят приватизация на НДК, Кошлуков трябва също да е ударен от Магнитски! От Ларгото са откраднали 4,5 милиона

Велислав Минеков извърши обещанието си, обещано в петък пред Сашо Диков, да даде взривяваща конференция. На нея служебният министър на културата изнесе меко казано стряскащи данни за корупция при предшествениците му. Поверената му институция се е оказала златна мина за замогване на редица персони, по думите му. Минеков изясни, че в случай че изиска може да стане милионер с 1-2 подписа, само че моралът му е напълно различен и не може да си разреши да прави неща, както са го правили Вежди Рашидов и Боил Банов , които преди него бяха министри на културата. Минеков не подмина куп забавни и наболели въпроси - като абсурдът с Българска национална телевизия, ареста на висшия служител на реда Папалезов и още доста.



" Нещата са потресаващи. Има невероятни злоупотреби с евросредства. Министерството е работило съвсем без помръдване. Причината най-вероятно е, че е имало някаква избрана мощ, която е витаела в министерството. Няма да има празен ден, аз си разрешавам да работя и събота, и неделя ", изясни Минеков.

„ По някакъв метод са изчезнали, или са били усвоени, както се споделя, близо 4,5 милиона евро от целия план за ремонта на Ларгото   “, сподели служебният министър на културата.

Той цитира конфиденциален отчет на ОЛАФ, в който има и рекомендации.

„ Препоръките са да се търси отговорност от трима министри и един кмет “, добави Минеков. По думите му тези средства би трябвало да се върнат назад.

Министърът разяснява, че ще подаде сигнал към българската и Европейската прокуратура за изчезналите пари. „ Имам подозрения какъв ще бъде резултата с нашата прокуратура, само че доста скоро, съгласно мен, тази прокуратура ще се задейства на съществени обороти “, добави Минеков.

Известен ви е казусът с служителя на реда Ангел Папалезов. Напълно ми е ясно за какво се случи всичко това с него. Там видяхте тази комична история с имитацията на монетите. Слушах добре коафираната говорителка на основния прокурор Сийка Милева, която сподели, че намеренето при него са предмети с белези на културно историческа стойност.

Минеков се обърна към дамите, присъстващи на конференцията и сподели, че в случай че откри такива бижута и у тях ще стартира с обвинявания и ще звъни на 112.

" Вижте какво съм си купил - ключодържател антична монета. Това е извънредно рисково, което държа в себе си. Домът ми може да бъде опустошен всеки един момента ", сподели още той.

" Само с този детайл " белези " може да бъдат претършувани всички магазини към националните музеи, тъй като там е цялостно с такива предмети. Всеки един във вашия дом има такива мемоари, да вземем за пример от баба си. Всеки един може да бъде обект на такова претърсване ", разяснява той.

" Ангел Папалезов е бил проследяван. Откакто влязох в министерството имах няколко срещи с него и мислех да създадем експертен екип за културни полезности. Той трябваше да бъде сплашен ", изясни министърът и разяснява, че няма да остави в жертва Папалезов и ще продължи работата си с него.

В Министерството на културата нещата във връзка с финансите са потресаващи. Министър Минеков разяснява и загубата на НДК , която до 1 януари е 86.5 млн. лв..

" Ще наредим цялостна финансова инспекция, това е повече от дотацията към всички културни институции под шапката на министерството ", сподели той. Министърът изрази подозрение, че се готви приватизация на НДК , само че разгласи, че до момента в който той е на поста, това няма да се случи.

Ще се изиска и инспекция по какъв начин централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в постройка на НДК за алегоричен наем.
,,Ще желая цялата история във връзка с това ", добави Минеков и се закани да продължи с разкрития на последващи конференции. Припомняме, че февруари предходната година Министерският съвет, ръководен от Бойко Борисов, подари на Политическа партия ГЕРБ два етажа от допустимо най-централната постройка в София - административната НДК за безплатно прилагане за период от 10 години.

Надявам се Емил Кошлуков да ми опише за ТВ7, за което отговаряше банкрутиралата КТБ и Цветан Василев, а може би и Делян Пеевски. Искам да знам какво прави името му тук ", избухна и по адрес на шефа на Българска национална телевизия МИнеков.

По думите на културния министър директорът на националната телевизия е бил част от екипа на телевизия „ Алфа “ на партия „ Атака “. Тази детайлност отсъствала от биографията на Кошлуков, която е оповестена в уеб страницата на националната телевизия.

„ Има още една компания, която би трябвало да има рестрикции и в нея съучаства Емил Кошлуков. Той е в управлението, мисля, става въпрос за „ Нюфрейм медия БГ “, сподели Велислав Минеков по време на конференцията.

Според Минеков Кошлуков е обвързван с компаниите, които са глобени по закона „ Магнитски “.

„ Кошлуков би трябвало да бъде подложен на същите ограничения, като останалите свързани с тези компании. Искам ДАНС и всички служби да схванат какво се е случило в този интервал. Тук не става дума за независимост на словото, а за серия от безобразия, осъществени персонално от шефа на националната телевизия “, сподели Минеков.

„ Аз желая да знам от Съвет за електронни медии детайлности във връзка с наличието на Кошлуков като шеф в „ Алфа “. Искам да знам също детайлности, които да бъдат подкрепени със информация на Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт, с цел да се уверим, че е бил в действителност подобен “, сподели още културният министър.

Той изрично отхвърли да.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР