Великолепни багри, красота и хармония, които доставят страхотна наслада на

...
Великолепни багри, красота и хармония, които доставят страхотна наслада на
Коментари Харесай

Градините на красотата и хармонията

Великолепни багри, хубост и естетика, които доставят страхотна приятност на сетивата - това са Бахайските градини, считани за същинско произведение на архитектурното изкуство. Те притеглят хиляди туристи от тържественото си разкриване през 2001 година

Ситуирани са в третия по величина град в Израел - Хайфа, те са заветен храм на бахаите - вяра, която уважава хубостта и хармонията.

Бахайските градини се спускат по 19 стръмни тераси до величественото куполно светилище, където почиват останките на пророка на бахайската религия.
 Снимка 405233

Историята

Перфектни тревни площи и ярки цветни лехи се простират към храма на Баб, който е още по-ослепителен на фона на дълбокия наследник залив на Хайфа. Този ослепителен купол е издигнат през 1953 година, с цел да резервира останките на Баб, духовният предходник на основния оракул на бахайската религия Бахаула.

След гонене и отнемане от независимост Баб бил екзекутиран в Персия през 1850 година, а неговите остатъци били скрито съхранявани от негови почитатели. Те са донесени в Хайфа през 1909 година, с цел да бъдат заровени на особено място на върха на планината Кармел.
 Снимка 405235

Съчетавайки стила и пропорциите на европейската архитектура с претекстове, въодушевени от ориенталските обичаи, храмът е планиран от канадски проектант, построен от италиански камък и декориран с португалски плочки.

А сред 1989 и 2001 година се построяват и величествени градини по скатовете на планината Кармел. През 2008 година те получават статут на обект от международното завещание на ЮНЕСКО. Впечатляващо симетрични, добре поддържаните тераси имат царски тип: бълбукащи фонтани, цветни лехи, каменни орли, живи плетове и зелени тревни площи.

Тук царуват строги правила на държание - не се позволява храна, не се пуши, неразрешено е влизане в тревните площи. Градините са осветени цяла нощ, което е духовна разтуха за дългите години на отнемане от независимост на Баб.
 Снимка 405232

Но градините не са просто красиви за гледане. Те са предопределени да вдъхновят душата ни, тъкмо както влияе на очите. Всичко в градините има прикрито значение и показва главните правила на бахайската религия - единството на всички религии, единството на цялото човечество, хубостта и единството на Божието създание. Дърветата и цветята в бахайските градини също се събират от целия свят и съставляват единството и разнообразието на човечеството.
 Снимка 405236

Девет е най-святото число в бахайската религия. Затова и има 999 величествени мраморни стъпала по пътя от върха на планината до основата на градината. Нежният тон на течаща вода от водопадите до стълбите ни съпровожда на всяка крачка.

По ската на планината има 19 пейзажни тераси, девет от които се издигат от центъра на градината до храма на върха на планината и останалите, които се спускат надолу до началото на градините.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от CL (@claity) на Фев 3, 2019 в 12:45 PST

Бахайската религия

По света има по-малко от 10 милиона почитатели на бахайската религия. Бахайската градина в Хайфа е техният международен център. Бахайската вяра стартира в Персия преди 160 години, когато локалният търговец Али Мохамед Ширази се провъсгласява за Баб (пророк).
 Снимка 405234

Той смята себе си за продължение на пророците по света, като Аврам, Кришна, Буда, Моисей, Исус и Мохамед и твърди, че скоро след него ще се появи най-важният оракул и ще промени света вечно. Баб бил екзекутиран в Персия. Малко по-късно един от неговите млади почитатели, Мирза Хюсеин Али Нури, се назовава оракул Бахаула. Той прикани за обединяването на всички хора в една световна общественост от вярващи.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Bahai Vision (@bahaivision) на Авг 29, 2018 в 10:14 PDT

Бахаула е хвърлен в османския затвор в Акра, където прекарва 11 години. Преди да почине обаче през 1892 година Бахаула наредил на своя наследник и налседник да погребе останките на Баб в Кармел, които и до ден сегашен се намират в храма със златен купол в Бахайските градини в Хайфа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР