Великобритания заяви вчера, че осъжда опитите за подкопаване на демокрацията,

...
Великобритания заяви вчера, че осъжда опитите за подкопаване на демокрацията,
Коментари Харесай

Великобритания осъжда опитите за подкопаване на демокрацията в Нигер

Великобритания съобщи през вчерашния ден, че осъжда опитите за подкопаване на демокрацията, мира и стабилността в Нигер, и съобщи, че страната поддържа Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) в напъните ѝ да възвърне стабилността в Нигер, съобщи Ройтерс, като цитира изказване на английското държавно управление.

" Англия е зает сътрудник на демократично определеното държавно управление на Нигер и приканва президентът Базум да бъде неотложно възобновен на поста си, с цел да се възвърне конституционният ред ", се споделя още в изказването.

През последните години ЕКОВАС се опитваше без триумф да възвърне демокрацията в страни, в които военните са взели властта. Четири страни се ръководят от военни режими в Западна и Централна Африка, където от 2020 година насам е имало девет сполучливи преврата или опита за такива, написа Българска телеграфна агенция.

Реакцията на блока по отношение на Нигер се разграничава от метода, по който той се оправи с неотдавнашните преврати в Мали и Буркина Фасо, които не включваха опасност със мощ, в случай че не бъде възобновено конституционното ръководство, отбелязва АП. Икономическите наказания биха могли да окажат надълбоко влияние върху нигерийците, които живеят в третата най-бедна страна в света, съгласно последните данни на Организация на обединените нации. Страната разчита на импорт от Нигерия за до 90% от електрическата енергия си.

Британският външен министър Джеймс Клевърли съобщи през вчерашния ден в изявление за в. " Файненшъл таймс ", че страната би трябвало да ускори уговорката си към африканските страни във връзка с " в действителност устойчиви ограничения за сигурност ". Той призна, че някои страни са се обърнали към паравоенната формация " Вагнер ", с цел да задоволят " потребности, на които не е отговорено " и даде обещание да прегледа съществено новите благоприятни условия и всички претенции от страна на африканските водачи " да работят по построяването на потенциал и образование с английските въоръжени сили ".

Той съобщи, че професионализмът на английските военни и зачитането на интернационалното право са " нещо положително ", което английските сили могат да " изнасят " на континента.

Извън Англия, най-големият брой английски военни задачи са ситуирани в Африка, където силите организират образование и интервенции, в това число в Гана и Кения, отбелязва изданието.

" Трябва да признаем почтено пред себе си, че групата " Вагнер " нямаше да работи в Африка, в случай че нямаше потребности, на които не е отговорено ", акцентира той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР