Великобритания трябва да изпрати повече войски в Косово, за да

...
Великобритания трябва да изпрати повече войски в Косово, за да
Коментари Харесай

Албин Курти поиска британски войски

Великобритания би трябвало да изпрати повече войски в Косово, с цел да предотврати война на Западните Балкани, съобщи косовският министър председател Албин Курти в изявление за вестник " Дейли телеграф ". Има единствено " алегорично " наличие на НАТО в страната и то няма да е задоволително, с цел да се предотврати навлизане от Сърбия, добави той. НАТО разполага с 4000 бойци в Косово, само че съгласно Курти страната му " може да бъде още по-добре предпазена ".
По-рано тази седмица сръбският президент Александър Вучич загатна за опит да си върне Косово в комфортен миг.
Прищина и Белград ще показват до 22 март своите оферти за потреблението на сръбския динар в Косово, а идната седмица ще се срещнат още веднъж в Брюксел, с цел да обсъдят разновидностите, съобщи Бесник Бислими, основният косовски договарящ със Сърбия.
Той и основният сръбски договарящ Петър Петкович се срещнаха във вторник в Брюксел с посредничеството на спецпредставителя на Европейски Съюз Мирослав Лайчак. Това е първата среща Петкович-Бисливи, откогато Косово забрани от 1 февруари  потреблението на сръбския динар посредством въвеждането на еврото като само разплащателно средство в страната.
Освен гнева на Сърбия, възбраната провокира и различия сред държавното управление в Прищина и интернационалната общественост. Сръбската общественост в Косово от години получава заплащания в динари от сръбския бюджет. Западните дипломати приканиха Косово да спре регулацията, с цел да даде време на засегнатите жители да се приспособят към новата процедура.
Петкович съобщи, че е значимо сърбите в Косово да получават парите си в Косово, а не да се постанова да пътуват до Сърбия, с цел да ги теглят. Според него първото нещо, за което Белград упорства, е основаването на Съюз на общините със сръбско болшинство в Косово, тъй като " това ще реши и въпроса с финансирането на всички сръбски институции в Косово “. Той добави, че чака полемиките да продължат " в градивен дух ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР