Великобритания търси начини да изплати исторически дълг от 522 милиона

...
Великобритания търси начини да изплати исторически дълг от 522 милиона
Коментари Харесай

Великобритания търси как да изплати 522 млн. долара дълг към Иран

Англия търси способи да изплати исторически дълг от 522 милиона $ (400 милиона паунда) към Иран. Това съобщи английският външен министър Лиз Тръс, представена от " Ройтерс ".

През предходната година иранските държавни медии цитираха неидентифицирани ирански чиновници, които оповестиха, че ще бъде освободена, откакто дългът бъде изплатен.

На въпрос дали Загари-Ратклиф ще може да се върне скоро в Лондон, Тръс уточни, че е сложила делото за собствен приоритет, както и погасяването на иранския дълг.

Ние бяхме ясни, че това е законен дълг, който изискуем на Иран, и търсим способи да го платим, съобщи министърът. Тя добави, че в Иран има английски екип, само че отхвърли да разкрие повече детайлности.
 Англия превежда 527 млн. $ на Иран
Англия превежда 527 млн. $ на Иран

В опит да освободи хвърлена в пандиза английска филантропична работничка

Иранските духовни управници настояват, че Англия дължи на страната им парите, които иранският шах е платил авансово за 1750 танка и други транспортни средства Chieftain, съвсем нито едно от които в последна сметка не е било доставено, откакто Ислямската гражданска война от 1979 година смъкна подкрепяния от Съединени американски щати водач.

И Британското, и иранското държавно управление настояват, че няма връзка сред дълга и правосъдния случай.

Назанин Загари-Ратклиф, която е планов управител във фондация " Томсън Ройтерс ", беше арестувана на летище в Техеран през април 2016 година и по-късно наказана от ирански съд за на духовното управление на Ислямската република . Тя отхвърля обвиняванията.

Загари-Ратклиф, която излежа по-голямата част от първата си присъда в пандиза Евин в Техеран, беше освободена през март 2020 година по време на пандемията от ковид и държана под домакински арест в дома на родителите си в Техеран. През март 2021 година тя беше освободена от домакински арест, само че още веднъж беше призована в съда по новото обвиняване.

През април предходната година Загари-Ратклиф получи нова присъда по обвинявания в агитация против иранските ръководещи. Тази присъда обаче към момента не е влезнала в действие и тя има възбрана да напуща страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР