Великобритания ще се стреми да изключи лондонските компании за финансови

...
Великобритания ще се стреми да изключи лондонските компании за финансови
Коментари Харесай

Великобритания настоява Лондон да бъде освободен от данъчния план на Г-7

Великобритания ще се стреми да изключи лондонските компании за финансови услуги от световния корпоративен налог, ориентиран към най-печелившия бизнес в света, написа Guardian. Новият налог беше контрактуван от финансовите министри на Г-7 предходната седмица.

Финансовият министър Риши Сунак е угрижен, че проектът, препоръчан от американския президент Джо Байдън, включва преразпределение на облагите на стоте най-големи корпорации в света. Сред тях влизат колоси като Гугъл, Amazon и Фейсбук, които би трябвало да се причислят към банки, които по този начин или другояче към този момент заплащат обективен % от налога.

Въздействието на предлагането на Джо Байдън може да се окаже доста възпиращо средство за банките, ръководещи огромна част от интервенциите на фирмите от Лондон. Нещо повече, въздействието на Брекзит, което към този момент докара до забележителна смяна на финансовата търговия, може да се ускори още повече.

Според данъчния специалист Крис Сангър " доста страни допускат, че ще има изключения за корпоративния налог ".

Риши Сунак прави оценка данъчното съглашение като " историческо " и акцентира, че то ще принуди " най-големите мултинационални софтуерни колоси да заплащат справедливия си дял от налога в Обединеното кралство ".

Въпреки това в договорката остават пропуски, като основни детайлности за страните от Г-20 - в това число Китай, Индия и Бразилия. Данъчните промени би трябвало да бъдат контрактувани сред 139 страни до октомври.

В основата на измененията, контрактувани досега, има два стълба: единият, който дава опция на страните да таксуват облагите на огромни компании въз основа на продажбите и вторият - определящ минимална световна ставка на корпоративния налог.

Глобалният най-малко ще бъде най-малко 15% и ще обхване хиляди компании. Съответно, ще бъде заплатен в родните им страни.

Източник, непосредствен до договарянията за Г-7, е декларирал, че Англия и някои страни от Европейски Съюз упорстват за изключване на финансовите услуги от първия дирек, вярвайки, че Съединени американски щати ще се съгласят в подмяна на европейска поддръжка по втория дирек.

" Европейците не желаят да привлекат прекалено много компании в това, те се интересуват най-много от американските технологии ", прибавя източникът.

План, оповестен през октомври от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, организацията, ръководеща договарянията, включва отрезка за банки, застрахователни компании и капиталови фондове, както и за добивната индустрия, в това число минните и петролните и газовите компании, от първия дирек.

Няколко банки, които оперират в Лондон, правят бизнес най-вече в чужбина. HSBC, която е най-голямата по доходи банка във Англия, генерира повече от половината от облагата си от Китай, до момента в който Standard Chartered работи най-вече в Азия и Африка.

Повечето банки, основани в Лондон, са задгранична благосъстоятелност и е допустимо някои от най-големите американски компании също да бъдат уловени от новия налог.

Говорител на UK Finance, който съставлява бранша, разяснява:

" Ние имаме вяра, че данъчната система би трябвало да се стреми да подсигурява, че Обединеното кралство остава привлекателно място за правене на бизнес, че е конкурентоспособно в международен мащаб и че дава опция на банковия и финансов бранш да бъде в поддръжка на икономическото възобновяване. "

Вашингтон упорства Англия да отстрани налозите върху цифровите услуги, които те вкараха като краткотрайна мярка, до момента в който не може да се контракти световния данъчен ремонт.

Изследвания от предизборната група TaxWatch демонстрират, че Англия би изгубила най-малко 230 милиона лири, в случай че отстрани въпросните налози ги размени с първия дирек.

Институтът за проучване на обществената политика пресмята към 7 милиарда английски лири годишно спомагателен налог от минималната 15% данъчна ставка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР