Великобритания се сбогува с кралица Елизабет II. Милиони тъгуват, спортният

...
Великобритания се сбогува с кралица Елизабет II. Милиони тъгуват, спортният
Коментари Харесай

Кралица Елизабет Втора и футболът

Великобритания се сбогува с кралица Елизабет II. Милиони тъгуват, спортният свят също. През годините постоянно се появява и въпросът, допустимо ли е във футболна страна като Англия кралицата да няма обичан тим? Нека опитаме дружно да намерим отговора.

На 6 февруари 1952 година умира крал Джордж VI. Два дни по-късно неговата щерка поставя клетва и се трансформира в Елизабет II. В тези дни елементарните хора не утвърждават изключително кралицата – тя не се появява постоянно на публични събития (въпреки че още приживе стартира да замества татко си на срещи), наподобява груба и по думите ѝ обича повече конете от хората. В съпоставяне с Джордж VI, Елизабет II губи по всички точки. Имиджът ѝ незабавно би трябвало да бъде изменен.

За това оказва помощ датата на коронацията. Церемонията е планувана за 2 юни 1953 година – съвсем година и половина след действителното възкачване на трона. Причината се крие в традициите. След гибелта на държател е належащо да има траурна пауза.

През цялото това време кралицата и нейното обграждане работят по построяването на облика на новия монарх. Задачата е единствено една – Елизабет би трябвало да се приближи до хората. Как да бъде реализирано това? Много просто - посредством футбола.

Близо месец преди коронацията се организира финалът на Купата на Англия. На „ Уембли “ се изправят един против различен Блекпул и Болтън Уондърърс. Сред 100 хиляди почитатели на стадиона е и кралицата със своя брачен партньор Филип. В допълнение – срещата е първата излъчена по малкия екран. Би Би Си отбелязва, че преди коронацията британците всеобщо стартират да купуват или наемат тв приемници. Блекпул печели след трагичен поврат с 4:3.

Идеята не е нова. Подобен сюжет се разиграва и с татко ѝ – Джордж VI, който с майката на Елизабет II посещават финала за Купата на Англия 16 години по-рано. Мачът се организира единствено две седмици преди неговата коронация.

Следващата обществена поява на Елизабет II на футболен дуел е след 13 години. През 1966 година Англия е хазаин на международните финали. Тя посещава два мача – на откриването против Уругвай и финала - Англия – Федерална Република Германия. Ефектът още веднъж е замайващ. Кралската двойка на трибуните – усмивки, успех, връчване на оценките.

През всички тези години публицистите не се успокояват. Според тях в такава футболна страна кралицата би трябвало да има обичан тим. Представителите ѝ от двореца даже не се пробват да разсеят слуховете. Да, тя има обичан клуб, само че не може да го прави намерено. Причината е, че всяка благосклонност към един тим, ще докара до отрицателно усещане от останалите.

Три клуба от Лондон се борят за любовта на Елизабет II. Освен това един шотландски отбор също я счита за собствен почитател.

Според The Sun кралицата даже скрито посещавала мачове на Милуол, където постоянно се смесвала с последователите и оставала напълно анонимна, без да афишира наличието си публично.

Друг отбор, който се свързва с кралицата, е Уест Хем Юнайтед. Daily Mirror твърди, че член на нейния екип е последовател на Милуол, по тази причина идва объркването, до момента в който самата Елизабет II в действителност поддържа „ чуковете “.

Най-често обаче се шушука, че сърцето на кралицата принадлежи на Арсенал. Смята се даже, че един от обичаните ѝ играчи е бил Сеск Фабрегас. През 2006 година Арсенал построява своя нов стадион. Церемонията по откриването е планувана за октомври 2006, когато се навършват 120 години от основаването на клуба. Кралицата също е поканена, само че тя не участва поради болки в гърба. Вместо това, брачният партньор ѝ Филип участва вместо нея. Няколко месеца по-късно Арсенал получава покана за Бъкингамския замък.

„ Кралицата беше доста разочарована, че не съумя да открие новия стадион, поради болки в гърба. Затова Елизабет II кани тима на тържествена гала, с цел да благодари на участниците в плана, както и да се запознае с нови хора “, споделя представител на кралицата.

Случаят е без казус. За първи път на банкет при кралицата отива цялостен тим. Арсен Венгер, Тиери Анри и всички останали остават в продължение на 40 минути. Тя умерено приказва с футболистите, споделя истории и даже отбелязва гения на Анри. Най-голямо усещане обаче ѝ прави 19-годишният Сеск Фабрегас.

„ Тя знаеше кой съм. Малко си поговорихме, обсъдихме краля на Испания. А по-късно ни призна, че от дълго време е почитател на Арсенал и е доста щастлива да ни види “, споделя Фабрегас в изявление за испанско радио.

The Sun още веднъж взема решение да рови в кралските дворове, с цел да се добере до нова информация. Според изданието Арсенал се вкоренява от дълго време в сърцето ѝ. Тази обич е по завещание от майка ѝ, която се е възхищавала на гения на крилото Денис Комптън. Има и дописки, съгласно които чичото на кралицата принцът на Уелс е разкрил и западната естрада на остарелия стадион на Арсенал „ Хайбъри “.

Тази информация още веднъж остава непотвърдена от кралския двор, както и слуховете, че тя е последовател на Глазгоу Рейнджърс.

„ Тя е почитател на Англия. Не е належащо да знаем останалото “, споделят още доближените до Елизабет II във връзка футболните ѝ пристрастия.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР