Великобритания публикува дългоочакван законопроект, който ще ѝ позволи да превърне

...
Великобритания публикува дългоочакван законопроект, който ще ѝ позволи да превърне
Коментари Харесай

"Голямото отхвърляне" - как Лондон ще превърне европейските закони в британски

Великобритания разгласява дълго чакан законопроект, който ще ѝ разреши да трансформира европейското законодателство в английско и да отхвърли институциите и документите, които я обвързват с Европейския съюз.

Текстът би трябвало да бъде разискван, подложен на гласоподаване и утвърден от Народното събрание не по-късно от март 2019 година, когато Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз.

" Дневник " предлага резюме на главните стъпки, до които законопроектът ще докара, в случай че бъде признат.

Отменя закона за влизане в Европейски Съюз

Според министерството за Брекзит тази стъпка анулира върховенството на европейското право над английското и " връща контрола на Англия. " С него новите европейски закони няма автоматизирано да стават използвани във Англия.

Отмяната ще се случи в деня, когато Обединеното кралство напусне Европейски Съюз, се споделя в законопроекта. Датата не се прецизира.

Европейското законодателство се трансформира в британстско

Целта е да се резервира " правна последователност ", като се даде опцията същите закони, работили преди деня на напускането, да работят и след него.

От " Даунинг стрийт " изясняват, че тази стъпка ще разреши на бизнеса и правосъдната власт да продължат да работят както преди Брекзит.

Прекратява юрисдикцията на Европейския съд

Съдът в Люксембург няма да има пълномощия на територията на Англия. Прекратяването на юрисдикцията на Европейския съд е измежду по този начин наречените " червени линии " на управляващите.

Малко след публикуването на законопроекта министърът за Брекзит Дейвид Дейвис сподели, че съдът няма да има опция да се произнася по английски случаи, които не е почнал да преглежда към датата на овакантяване.

Регулации

Има европейски регулации и закони, които сега стават автоматизирано приложили за Англия, както и за всяка страна членка, без да е належащо за това да се прокарва закон в националния парламент. За да продължат да работят, те ще би трябвало също да бъдат превърнати в британнки закони, с цел да се ползват след Брекзит. Тълкуванията им също ще би трябвало да бъдат инкорпорирани в законодателството на Обединеното кралство.

Правомощия за коригиране на закони

Кабинетът си дава правото, за период от 2 години, да пренаписва закони, чието действие се нарушава поради напускането на Европейския съюз - да вземем за пример поради връзката на въпросните текстове с регулатори, които към този момент нямат пълномощия на територията на Англия.

Чрез парламентарен развой, прочут като " вторично законодателство ", ще се нанесат ремонти. Министрите в същото време няма да имат безспорни пълномощия да вършат това сами и активността им ще бъде надзиравана от Народното събрание.

Смята се, че сходни промени ще са нужни в сред 800 и 1000 закона.

Неизвестни

Опозицията показва безпокойствие от обстоятелството, че промени, направени в законодателството в хода на трансформацията, може да слагат под въпрос правата на чиновниците и екологичните стандарти. Друг проблем съгласно нея е, че с анулацията на Хартата на главните права на Европейски Съюз не се предлага различна рамка за съблюдаване на човешките права, която ще подсигурява, че Англия би могла да се придвижва в тази област дружно с Европейския съюз или най-малкото да създаде лични стандарти в тази област.

Текстът не дава информация и по какъв начин тъкмо възвърнатите пълномощия, които министрите ще си вземат назад от Европейски Съюз, ще могат да се " разпределят " сред кабинета в Лондон и локалните държавни управления на обособените съставни единици на Обединеното кралство.

Подробности

Докато се приготвяше, законопроектът бе разгласен с името " Законопроект за великото отменяне ". Впоследствие в речта на кралицата то бе заменено на " Законопроект за отхвърлянето ", а във версията, качена на страницата на Народното събрание, е " Законопроект за (излизането от) Европейския съюз ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:Преговорите за Брекзит (19)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР