Великобритания продължава да изисква от идващите от България да стоят

...
Великобритания продължава да изисква от идващите от България да стоят
Коментари Харесай

Великобритания не признава системата за COVID-19 в България и налага карантина

Великобритания продължава да изисква от идващите от България да стоят 14 дни под карантина макар, че страната ни се намира в зеления лист с малко инфектирани. Причината е, че не покриваме напълно условията на Обединеното Кралство за тестване за COVID-19, обявиха пред TravelNews туроператори и хотелиери.

Ситуацията е такава от началото на юли и поради нея не дойдоха английски туристи по българското Черноморие през лятото. Всички чартърни полети и стратегии за почивки в курортите бяха прекъснати.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати една нота през юли до Англия, само че след нея не последва нищо. От Лондон са показали условията си, само че никой от българските управляващи не е реагирал да бъдат изпълнени, с цел да бъде отстранена карантината, разясниха туроператорите. Министерството на здравеопазването, щабът и външно министерство са проспали обстановката.

Според хотелиерите и туроператорите в случай че страната не направи нищо в посока да бъде отстранена карантината, има възможност от неуспех на идния зимния сезон. Британските туристи са най-многобройната група от чужденци в курортите Банско, Боровец и по-малко в Пампорово. От Министерството на туризма обявиха, че вицепремиерът Марияна Николова през днешния ден има среща с новия дипломат на Англия у нас Роб Диксън.

„ Решенията за прибавяне или унищожаване на страни от нашия лист регистрират редица фактори, в това число равнища на разпространяване на вируса, информация за тестовия потенциал на дадена страна, оценка на качеството на наличните данни, успеваемост на ограниченията, прилагани от дадена страна за справяне с вируса и оценка на % на популацията, което сега е инфектирано във всяка страна “, обявиха за TravelNews от пресцентъра на Департамента по превоз във Англия, който дава отговор за правенето на описите със страните, от които може да се влиза свободно или се постанова карантина.

Те не показаха на кои критерии не дава отговор България. Страната ни е в зеления лист с 12.4 инфектирани за 7 дни на 100 000 население и с 24.7 за две седмици на 100 000 население. Въпреки това се изисква карантина. Англия слага в аления лист страни, които имат над 50 инфектирани на 100 000 население при двуседмична база. В същото състояние като България е още единствено Сингапур. Без проблеми са Гърция, Турция, Швеция, Германия, Полша, Кипър и други.

Според туроператорите и хотелиерите, България дава отговор само на критериите за тестовия потенциал и оценката на % на инфектираните. Англия напълно не признава оценката на качеството на наличните данни и успеваемост на ограниченията за справяне с вируса у нас, обясниха те. По думите им едно от изискванията, което са сложили английските управляващи, е да бъдат избрани карантинни хотели в българските курорти. Такива няма нито в летните, нито в зимните курорти.
 Англия не признава системата за COVID-19 в България и постанова карантина

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР