Великобритания привика посланика на Китай с искане да обясни агресивното

...
Великобритания привика посланика на Китай с искане да обясни агресивното
Коментари Харесай

Великобритания привика китайския посланик заради Тайван

Великобритания привика посланика на Китай с искане да изясни агресивното държание на Пекин и ескалацията на дейностите му против Тайван през последните дни.

Министърът на външните работи Лиз Тръс, която е любимец за правоприемник на премиера Борис Джонсън, съобщи, че е извикала посланика Чжън Дзегуан, с цел да изясни изстрелването на китайски ракети и навлизането във въздушното пространство на Тайван.

Военните учения започнаха след визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси на острова предходната седмица. Те трябваше да продължат единствено 4 дни, само че китайската войска ги удължи и разгласи, че ще ги организира " регулярно ".

" Обединеното кралство и сътрудниците му осъдиха по най-категоричен метод ескалацията на Китай в района към Тайван, както се вижда от неотдавнашното ни изказване на Г-7 ", съобщи Тръс. " Възложих на формалните лица да извикат китайския дипломат, с цел да изясни дейностите на страната си ".

" През последните месеци следим все по-агресивно държание и изразителност от страна на Пекин, които заплашват мира и стабилността в района ", разгласи още английският външен министър, представена от Агенция Франс Прес.

Отношенията сред Китай и Англия се утежниха през последните години, изключително откакто Лондон осъди третирането на мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синдзян и поддържа продемократичните митинги в Хонконг.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР