Великобритания планира да предостави на Украйна 600 противотанкови ракети Бримстоун,

...
Великобритания планира да предостави на Украйна 600 противотанкови ракети Бримстоун,
Коментари Харесай

Великобритания планира да предостави на Украйна 600 противотанкови ракети Бримстоун

Великобритания възнамерява да даде на Украйна 600 противотанкови ракети " Бримстоун ", с цел да ѝ помогне в битката против Русия, заяви през днешния ден английският министър на защитата Бен Уолъс, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Уолъс разгласи това във военна база " Тапа " в Естония, където се срещна със свои сътрудници от съюзнически страни.

Той очерта оповестения по-рано пакет от военна помощ за Киев, включващ танкове " Чалънджър ", и даде спомагателна информация за ракетите, които Англия ще даде на украинската войска.

" Мога да кажа, че ще изпратим още 600 ракети " Бримстоун " в театъра на военните дейности, които ще бъдат извънредно значими, с цел да се помогне на Украйна да господства на бойното поле ", сподели Уолъс и означи, че единството на Запада против съветския президент Владимир Путин остава все по този начин мощно.

Британският министър акцентира, че Западът е подготвен да продължи да оказва военна поддръжка на Украйна. " Ако президентът Путин разчита на това, че тази година ще приключим, той бърка. Ще продължим и тази, и идната година, а и по-късно ", предизвести Уолъс.

По-рано през днешния ден някогашният английски министър председател Борис Джонсън прикани съдружниците да удвоят военната си помощ за Украйна и да побързат да сложат завършек на войната с Русия.

По думите му това не трябва да провокира страхове от ескалация. " Най-добре за света е това нещо да свърши и то бързо ", съобщи Джонсън в изявление за Ройтерс, което даде в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос.

Настоящият английски министър председател Риши Сунак обаче не дойде в Давос, което провокира рецензии от страна на водача на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, отбелязва Ройтерс. По думите му отсъствието на Сунак е било видяно от хората, с които е разговарял в швейцарския курорт.

Ракетата " Бримстоун " - съвършеното оръжие от вида " стреляй и не помни "

Модерната противотанкова ракета „ Бримстоун “ е създадена от европейската индустриална формация MBDA, взаимно с американската авиокосмическа и отбранителна компания „ Боинг “. „ Бримстоун “ е лека ракета, която може да бъде изстрелвана от разнообразни бойни платформи – самолети, кораби, бронирани машини. Предназначението ѝ е да поразява движещи се цели по въздух, суша и море, като пилотирани и безпилотни летателни апарати, атакуващи хеликоптери, наземни бронирани средства и плавателни съдове.

Производството на ракетата „ Бримстоун “ стартира през 2004 година Тя има дължина 1,8 м, диаметър 18 см и тегло 50 кг. Първоначално е интегрирана във въоръжението на изтребителите Tornado GR на Кралските военноморски сили на Англия. След продължителни тествания през 2005 година е реализирана цялостната оперативна дарба на ракетата. Усъвършенстването й продължава и през 2008 година тя към този момент се причислява към високо точните оръжия, при които главната цел е намаляването на косвените вреди.

През 2009 година ракетата е част от въоръжението на английските изтребители „ Торнадо “, изпратени на задача в Ирак и Афганистан.

През февруари 2012 година е създадена 500-та ракета „ Бримстоун “, като през юни същата година ракетата е изстреляна в действителна бойна задача. В края на идната година английското военно министерство подписва контракт с MBDA на стойност 35 млн. паунда за доставка на ракети „ Бримстоун “ в продължение на пет години. През 2014 година компанията MBDA изследва прецизната дарба на ракетата, като я изстрелва от безпилотния летящ уред MQ-9 Reaper, както и държанието й в морски условия.

През април 2019 година на интернационалното ревю за отбранителна техника в Полша „ MSPO 2019 “ MBDA и най-голямата полска индустриална високотехнологична група за защита PGZ показват взаимната си разработка на бойна машина за заличаване на танкове, въоръжена с ракети „ Бримстоун “. Двете сдружения подписват съглашение за съдействие, с цел да основат интегрирано решение за машината, което да бъде препоръчано на Полша и на други експортни пазари. „ Бримстоун “ може да се изстрелва от стационарни и мобилни установки.

Освен на „ Торнадо “ тя влиза във въоръжението и на европейския изтребител „ Тайфун “. Малките размери и тегло на ракетата разрешават да бъде интегрирана и на хеликоптери. Противотанковата бойна глава на ракетата има два заряда като първият нарушава целостта на бронята и разчиства пътя на втория за дефинитивно поразяване на задачата. Освен това тя е вид, прочут като „ стреляй и не помни “.

Веднъж изстреляна, ракетата няма потребност от връзка с платформата и сама преследва задачата. След изстрелването реактивният мотор за малко време я извежда до свръхзвукова скорост, след което тя става невидима за инфрачервените датчици. Снабдена е с дребен, само че здрав радар, работещ в милиметровия честотен диапазон, който й разрешава да вижда задачите си даже през мрак, пушек, прахуляк и мъгла, денонощно, при всевъзможни метеорологични условия.

(Източник: Военен ефирен канал)

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР