Великобритания обмисля закупуването на шпионски балони, които могат да летят

...
Великобритания обмисля закупуването на шпионски балони, които могат да летят
Коментари Харесай

Великобритания купува шпионски балони

Англия обмисля закупуването на шпионски балони, които могат да летят на огромни височини над противников страни, оповестява вестник “Таймс ”, представен от Българска телеграфна агенция.

Миналата година държавното управление подписа договорка  на стойност 100 милиона паунда с американска компания за създаване на стратосферни въздушни системи без екипаж. Технологията се създава за министерството на защитата като част от плана “Етер ” (Aether), показва вестникът. След тестовите полети в пустинята на Аризона, министерството удостовери, че се интересува от закупуването на системи, основани на балон.

Американската компания, която работи с английското държавно управление по програмата, се назовава „ Сиера Невада Корпорейшън “ (Sierra Nevada Corporation), оповестява вестник “Таймс ”. През октомври те сполучливо тестваха балон, който излетя от югозападния щат Аризона и се насочи на североизток над други щати. Тази година балонът би трябвало да стартира 60-дневен експериментален полет.

Балоните за наблюдаване летят сред 50 000 фута и 80 000 фута, което значи, че е по-малко евентуално да попаднат в турбуленция. Експерти от отдела за доставки в министерството, разясняват, че по-ниските равнища на турбуленция в стратосферата разрешават на разследващите платформи да се движат по-стабилно над задачата.

„ Нашата работна доктрина е, че турбуленцията, която всички сме изпитали в самолети, летящи на 40 000 фута, не съществува в такава степен в стратосферата. Ако това е правилно, бихме могли да изпращаме леки летателни апарати за дълги интервали от време, без да се тормозим, че ще бъдат наранени от турбуленции ”, считат експертите.

Министерството  на защитата разисква както системи, основани на балон, по този начин и системи с закрепени крила, с цел да има разнообразни варианти  за  платформи, които да останат в стратосферата за по-дълги интервали от време и други, които да могат да останат там за по-кратки закрепени интервали, написа вестник “Таймс ”.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР