Великобритания наложи санкции на Беларус. Решението е реакция срещу посегателствата

...
Великобритания наложи санкции на Беларус. Решението е реакция срещу посегателствата
Коментари Харесай

Великобритания наложи санкции на Беларус. Лукашенко: Задавете се с тях!

Великобритания наложи наказания на Беларус. Решението е реакция против похищенията върху демокрацията и човешките права от страна на режима на президента Александър Лукашенко. Очаква се и Вашингтон да наложи наказания на Минск. Година след изборите в Беларус, на които Лукашенко разгласи нова победа, макар обвиняванията за фалшификации и всеобщите митинги в цялата страна, равносметката не е оптимистична.

Година след изборите на 9 август жители на Беларус още веднъж желаеха оставката на Александър Лукашенко пред посолството на страната в Киев. Те уважиха паметта на жертвите на полицейското принуждение по време на мирните митинги предишното лято. Хората, които са напуснали родината си, нямат очаквания за смяна.

" Властта в Беларус може да се смъкна единствено със мощ. Повечето хора не поддържат този метод. Аз няма да се върна в Беларус и това е мнението ми. Тази обстановка няма да се реши по кротичък път ", счита гражданка.

В Беларус няма и помен от всеобщите митинги, с които преди година жителите желаеха завършек на режима на Лукашенко. Тогава президентът, който е на власт от 1994 година, разгласи нова победа. Обвиненията за изборни фалшификации и апелите за оставка срещнаха принуждение и митингите бяха смазани. Стотици бяха задържани, доста опозиционни водачи напуснаха страната.

Светлана Тихановская стана кандидат-президент на опозицията на мястото на задържания си брачен партньор, а след изборите отпътува за Литва и в този момент е дипломат на страната си пред света. Днес тя прикани за нови наказания против режима в Минск.

" Няма да се разберете с този режим. Невъзможно е да се приказва с нелегитимен президент, който удържа властта единствено с принуждение, мъчения и репресии. Има представители на Беларус и можете да говорите с тях, само че не с нарушители ", съобщи Тихановская.

Самият Лукашенко твърди, че е спечелил почтено изборите, а опозицията е готвела прелом. Новите наказания не го смущават.

" Задавете се с тези наказания, Англия. Хиляда години не знаехме за тази Англия и не желаеме да знаем за нея. Вие сте послушни паленца на американците ", отговори беларуският президент.

Досега западните наказания нямат влияние върху режима на Лукашенко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР