Великобритания изпитва остър недостиг на шофьори на товарни камиони. Това

...
Великобритания изпитва остър недостиг на шофьори на товарни камиони. Това
Коментари Харесай

Полски тираджия: Благодаря, но няма да се върна на Острова, ...

Великобритания изпитва изострен дефицит на водачи на товарни камиони. Това се отрази съществено на доставките за питателните магазини и бензиностанциите и провокира суматоха измежду елементи от популацията.

Във от ден на ден магазини има празни лавици, а огромна част от бензиностанциите в страната към този момент не разполагат с бензин. Междувременно и един лекарски съюз предизвести, че поради неналичието на гориво по бензиностанциите скоро лекари няма да могат да посещават пациентите си.

Пандемията и Брекзит са главната причина за появилата се липса: поради пандемията отпаднаха или бяха отсрочени доста часове по шофиране и изпити за придобиване на дееспособност, а поради Брекзита най-малко 20 000 водачи на камиони - главно от Източна Европа - напуснаха Острова и в този момент не желаят да се върнат.

" Никой водач няма да се върне единствено за 3 месеца "

Според експертни оценки, Англия се нуждае незабавно от най-малко 100 000 водачи. За да се оправи с рецесията, английското държавно управление ще активизира 150 военни, които да зареждат бензиностанциите с гориво. Други 150 също са в подготвеност. Освен това предходната неделя Лондон разгласи, че ще издаде незабавно визи за водачи от чужбина, които ще бъдат годни до 24 декември. Те ще бъдат ангажирани главно със зареждането на бензиностанциите с горива.

Полските водачи на товарни камиони гледат с подигравка на офертата. Както излиза наяве от диалози с няколко водачи на ТИР-ове, поляците не са склонни да се местят единствено за три месеца.

" Благодарим Ви, господин министър председател, само че няма да се възползвам от опцията ", споделя пред " Ройтерс " по този мотив Якуб Пайка, с който от организацията са разговаряли на един паркинг край Варшава.

" Никой водач няма да се върне за някакви си 3 месеца, единствено с цел да не се провали Коледата на британците ", споделя 35-годишният поляк, който поради Брекзит е трябвало да напусне Острова.

" Не си коства за тези пари "

Пайка знае, че във Англия би изкарвал повече пари, само че те не са задоволително обезщетение за " всичките неволи и рискове, на които са изложени водачите на Острова ", споделя той. В тази връзка полякът показва да вземем за пример напъните по преместването в чужбина, раздялата със фамилията, както и заплахата от скачащи върху камионите бежанци, които се пробват да прекосят Ламанша.

И 60-годишният Ячек Рембиковски е работил на Острова. Цели седем години. Заради Брекзита обаче се върнал в Полша. " Нямаше никаква изясненост какви ще са изискванията за работа за водачите на камиони и дали след излизането на Англия от Европейски Съюз ще можем да останем там. А и към този момент желаех да се връщам вкъщи ", споделя Рембиковски пред " Ройтерс ". И той няма желание да отпътува още веднъж за Англия.

Премиерът Борис Джонсън твърди, че сегашният дефицит на водачи в страната не е единствено английски феномен. Затова мнозина се питат дали и бензиностанциите в Германия могат да останат без горива.

И в Германия има задоволително работа за водачи

От браншовия съюз на компаниите от петролната индустрия бият отбой: " В Германия сега нямаме никакви компликации с доставките на горива за бензиностанциите ", споделя пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ) шефът на организацията Кристоф Бендер.

И енергийният специалист Мануел Фрондел от изследователския институт RWI не има вяра, че обстановката във Англия може да се повтори в Германия. Според него, сегашната рецесия на Острова се дължи на неналичието на работна ръка. На Острова дълго време водачите бяха зле платени и се разчиташе главно на работна ръка от Източна Европа. Тя обаче беше прогонена от Брекзит, напомня той.

Сега рецесията във Англия е толкоз остра, че някои от огромните вериги за хранителни артикули към този момент оферират големи заплати - над 60 000 евро годишно - в опит да привлекат нови водачи, написа DW.

" Европейският трудов пазар одобри с отворени прегръдки тези служащи, които си потеглиха от Острова поради Брекзит ", споделя в тази връзка ръководителят на федералния съюз " Спедиция и логистика " Франк Хустер. А това значи, че и други страни имат потребност от водачи. Тоест: английската мярка със незабавните работни визи за водачи от чужбина може и да няма необикновен резултат. Работещите в Европейски Съюз водачи не могат просто по този начин да пресечен контракта си и да заминат за три месеца за Англия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР