Великобритания и САЩ препотвърдиха ангажимента си да работят в тясно

...
Великобритания и САЩ препотвърдиха ангажимента си да работят в тясно
Коментари Харесай

Великобритания и САЩ препотвърдиха Споразумението от Разпети петък

Великобритания и Съединени американски щати препотвърдиха уговорката си да работят в тясно съдействие с всички страни от съглашението от 1998 година за опазване на нежния мир в Северна Ирландия. Това съобщи Ройтерс, като се базира на общо изказване на английския министър председател Борис Джонсън и американския президент Джо Байдън след днешната им среща.

Изявлението за обвързаността на двете страни със Споразумението от Белфаст (известно още като Споразумението от Разпети петък), поставило завършек на траяло десетилетия религиозно принуждение в английската провинция, беше огласено преди утрешната среща на върха на Г-7.

Борис Джонсън съобщи, че няма разлики с Джо Байдън, за каквито по-рано бяха публикувани известия в медиите.

" Обединеното кралство, Съединените щати и Европейски Съюз са твърдо за запазването на мирното съглашение от Разпети петък ", акцентира Джонсън. Той даже съобщи, че американско-британските връзки са " глътка пресен въздух ".

От своя страна Джо Байдън сподели, че е имал " страховит първи ден " във Англия. Той се спря на останалите световни въпроси, които е разискал с Борис Джонсън с акцент върху климатичните промени и изключително върху борбата с пандемията от коронарвируса.

" Ще изведем света от пандемията, като работим дружно с нашите световни сътрудници ", посочи Байдън.

Съединените щати ще купят 500 милиона дози от имунизацията на " Пфайзер/Бионтех " против ковид на близка до индустриалната цена - 3,5 милиарда $, и ще ги дарят на 92 страни, които са в долната половина на международната ранглиста по стопански стандарт. 200 милиона дози ще бъдат разпределени до края на годината, а останалите 300 милиона - през първата половина на 2022-а.

" Съединените щати дават тези половин милиард дози без обвързващи условия. Няма обвързващи условия. Дарените от нас ваксини не включват напън за услуги или евентуални отстъпки. Правим това, с цел да спасим живота на хората ", акцентира той.

Байдън даде обещание Америка да бъде " вместилище за ваксини " в битката против КОВИД-19 по света. " Точно както Америка беше хранилището на демокрацията по време на Втората международна война ", добави президентът.

Очаква се президентът Джо Байдън да призове и останалите водачи от Г-7 страните им да създадат сходни дарения.

Джонсън и Байдън възнамеряват да подпишат така наречен нова Атлантическа харта, в която ще поемат ангажимент да пазят правилата, полезностите и институциите на демокрацията и на отворените общества.

Оригиналната Атлантическа харта е подписана от английския министър председател Уинстън Чърчил и американския президент Франклин Рузвелт през август 1941 година Тя е считана за крайъгълен камък на специфичната трансатлантическа връзка сред Англия и Съединени американски щати.

Предшественичката на Джонсън на премиерския пост Тереза Мей подари през 2019 година копие от хартата на Доналд Тръмп, само че това не му попречи след това намерено да я подлага на критика и да приказва с неуважение за нея, отбелязва още Асошиейтед прес..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР