Великобритания и САЩ препотвърдиха ангажимента си да работят в тясно

Великобритания и САЩ препотвърдиха ангажимента си да работят в тясно ...

Великобритания и САЩ препотвърдиха Споразумението от Разпети петък


Великобритания и САЩ препотвърдиха ангажимента си да работят в тясно сътрудничество с всички страни от споразумението от 1998 г. за запазване на крехкия мир в Северна Ирландия. Това предаде Ройтерс, като се позова на общо изявление на британския премиер Борис Джонсън и американския президент Джо Байдън след днешната им среща.

Изявлението за обвързаността на двете страни със Споразумението от Белфаст (известно още като Споразумението от Разпети петък), сложило край на продължило десетилетия религиозно насилие в британската провинция, беше огласено преди утрешната среща на върха на Г-7.

Борис Джонсън заяви, че няма различия с Джо Байдън, за каквито по-рано бяха разпространени съобщения в медиите.

"Обединеното кралство, Съединените щати и ЕС са твърдо за запазването на мирното споразумение от Разпети петък", подчерта Джонсън. Той дори заяви, че американско-британските отношения са "глътка свеж въздух".

От своя страна Джо Байдън каза, че е имал "страхотен първи ден" във Великобритания. Той се спря на останалите глобални въпроси, които е обсъдил с Борис Джонсън с акцент върху климатичните промени и особено върху битката с пандемията от коронарвируса.

"Ще изведем света от пандемията, като работим заедно с нашите глобални партньори", изтъкна Байдън.

Съединените щати ще купят 500 милиона дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" срещу коронавируса на близка до производствената цена - 3,5 милиарда долара, и ще ги дарят на 92 държави, които са в долната половина на световната класация по икономически стандарт. 200 милиона дози ще бъдат разпределени до края на годината, а останалите 300 милиона - през първата половина на 2022-а.

"Съединените щати предоставят тези половин милиард дози без обвързващи условия. Няма обвързващи условия. Дарените от нас ваксини не включват натиск за услуги или потенциални отстъпки. Правим това, за да спасим живота на хората", подчерта той.

Байдън обеща Америка да бъде "хранилище за ваксини" в борбата срещу КОВИД-19 по света. "Точно както Америка беше хранилището на демокрацията по време на Втората световна война", допълни президентът.

Очаква се президентът Джо Байдън да призове и останалите лидери от Г-7 страните им да направят подобни дарения.

Джонсън и Байдън планират да подпишат т. нар. нова Атлантическа харта, в която ще поемат ангажимент да защитават принципите, ценностите и институциите на демокрацията и на отворените общества.

Оригиналната Атлантическа харта е подписана от британския премиер Уинстън Чърчил и американския президент Франклин Рузвелт през август 1941 г. Тя е смятана за крайъгълен камък на специалната трансатлантическа връзка между Великобритания и САЩ.

Предшественичката на Джонсън на премиерския пост Тереза Мей подари през 2019 г. копие от хартата на Доналд Тръмп, но това не му попречи после открито да я критикува и да говори с пренебрежение за нея, отбелязва още Асошиейтед прес..

Източник: dir.bg