Великобритания и САЩ нанасят въздушни удари срещу цели на хусите.

...
Великобритания и САЩ нанасят въздушни удари срещу цели на хусите.
Коментари Харесай

Хусите няма лесно да бъдат възпрени.

" Англия и Съединени американски щати нанасят въздушни удари против цели на хусите. Експлозии отекнаха в цялостен Йемен, откакто (британският министър председател Риши) Сунак позволи нанасянето на удари против подкрепяната от Иран въоръжена група, която заплашваше превоза през Червено море ", написа английският " Таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Съединени американски щати и Англия нанесоха удари по хусите. " Трябва да ги спрем ", съобщи Байдън ". Това е заглавието на водещия португалски ежедневник " Диарио де нотисиас ", отдадено на интервенцията.

Нападението беше осъществено в отговор на изстрелването на балистична ракета, ориентирана към морските направления в Аденския залив, които са от стратегическо значение за превозването на нефт от Залива, отбелязва португалският вестник, като прибавя, че високопоставени чиновници от администрацията на Джо Байдън са уведомили през вчерашния ден Конгреса за проектите на Съединени американски щати.

" Когато става въпрос за въоръжено принуждение, не е належащо да го " преодолеем ". Трябва да го спрем ", съобщи американският президент във видеоклип, който разгласява в " Х ".

" Операцията, извършена в нощта на четвъртък 11 против петък 12 януари, идва след към тридесет набези против търговски кораби от страна на йеменските бунтовници, които настояват, че работят в символ на взаимност с палестинците в Газа ", написа от своя страна френският в. " Монд ".

След като предизвикваха Съединени американски щати в Червено море в продължение на седмици, силите на хусите можеха да чакат боен отговор. Той беше даден тази нощ, отбелязва изданието, като показва, че съгласно почитан американски чиновник тези цели са били радари, както и площадки за изстрелване на ракети и дронове. През последните седмици тези обекти разрешиха на хусите да извършат двадесет и седем набези против търговски кораби в Червено море, с които засегнаха ползите на към петдесет страни и разстроиха корабоплаването, което е от значително значение за международната стопанска система.

Хусите настояват, че работят в символ на взаимност с палестинците в линията Газа и се стремят да прекратят израелската военна интервенция в палестинския анклав, напомня " Монд ", само че цитира изказването на почитан чиновник на Съединени американски щати, който дефинира дейностите им като " изцяло неоснователни и нелегитимни ".

По-голямата част от техните морски цели нямат нищо общо с участниците в актуалната война. Последната им интервенция от 9 януари беше най-зрелищната, като бяха изстреляни осемнадесет ракети и три дрона против кораби - в това число един, съдържащ мазут.

Операцията беше осъществена от кораби и самолети на Съединени американски щати и Англия, с поддръжката на Австралия, Бахрейн, Германия, Дания, Нидерландия, Нова Зеландия, Канада и Южна Корея, показва португалският в. " Публику ".

Сунак говореше за " лимитирани дейности ", само че Байдън не изключи " спомагателни ограничения ", отбелязва изданието.

Представител на хусите съобщи, че ударите против придвижването ще имат " ужасни последици ", написа в. " Вашингтон пост ". До ескалацията се стигна, откакто групировката пренебрегна нееднократните предизвестия на администрацията на Байдън да спре нападенията против търговски плавателни съдове.

Високопоставени представители на Съединени американски щати упрекнаха Иран, че е " подклаждал " рецесията в Червено море, като обявиха, че хусите не биха били в положение да застрашат морския път, в случай че не бяха софтуерната и разследващата поддръжка на Техеран. Вчерашните удари съвсем сигурно ще усилят напрежението в целия Близък изток, където насилието се разраства след нападението на " Хамас " против Израел през октомври предходната година. Последвалата война в Газа провокира в администрацията на Байдън опасения, че мощен боен отговор против хусите ще провокира по-нататъшна ескалация от страна на Техеран.

В същото време подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия ускориха нападенията си против разположените в двете страни американски сили. По данни на Пентагона от 17 октомври насам американските войски са понесли минимум 131 офанзиви. Администрацията на Байдън понякога отвръщаше на ударите с въздушни средства, в това число предходната седмица, когато беше погубен водач на паравоенна група в Багдад, само че до момента се въздържаше от мощен отговор против хусите, напомня американското издание.

Някои анализатори се съмняват, че интервенцията ще има упования резултат за ограничение на нападенията в Червено море, отбелязва в. " Вашингтон пост ".

" Хусите печелят, в случай че понесат американски удар, без значение какъв брой мощен, и покажат, че могат да продължат с нападенията на кораби ", споделя Майкъл Найтс от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. " Хусите се радват на триумфите си и няма да бъде елементарно да бъдат възпрени. Те изживяват своя звезден момент, изправяйки се против суперсила, която евентуално не може да ги възпре. "

Според други обаче е нужен мощен отговор. Кенет " Франк " Маккензи, пенсиониран военачалник, който ръководеше Централното командване на Съединени американски щати, преди отдръпването си през 2022 година, съобщи по-рано тази седмица, че е значимо да се аргументи " болежка " на екстремистите, отговорни за нападенията.

" А това значи, че би трябвало да се нанасят удари по цели в Йемен, които са значими за хусите ", акцентира военният специалист, представен от в. " Вашингтон пост ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР