Великобритания и САЩ наложиха санкции на двама руски хакери за

...
Великобритания и САЩ наложиха санкции на двама руски хакери за
Коментари Харесай

Великобритания и САЩ наложиха санкции на руски хакери заради кибершпионаж

Великобритания и Съединени американски щати постановиха наказания на двама съветски хакери за това, което съгласно английското външно министерство е било нескончаем, само че несполучлив опит за интервенция в политиката от страна на съветските кибершпиони, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Хакерската група, която откривателите на киберсигурността нарекоха " Студена река " (Cold River), работеща в интерес на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), е атакувала в продължение на няколко години към английски политици, публицисти и групи с нестопанска цел, заяви външното министерство и добави, че в тази връзка е бил привикан съветският дипломат.

През януари тази година Ройтерс заяви извънредно, че " Студена река " е взела на прицел три лаборатории за нуклеарни проучвания в Съединени американски щати. Днес почитан американски чиновник удостовери, че " Студена река " сполучливо е хакнала чиновник на министерството на енергетиката.

Москва съобщи, че няма доказателства за изказванията за акция за цифров шпионаж, оповестиха съветските организации по-късно през днешния ден. Руското външно министерство по-рано отхвърли информацията на Ройтерс като антируска агитация.

Групата, която е известна още като " Калисто " (Calisto) или " Звездна стихия " (Star Blizard), се появи за първи път в полезрението на експертите от разузнаването, откакто през 2016 година се насочи към английското външно министерство. Тя стои и зад приключването на частни имейли, принадлежащи на някогашния английски разузнавач Ричард Диърлав през 2022 година

Разследването на Ройтерс от януари, което се основава на интернет записи и проучвания на петима специалисти по киберсигурност, разкри, че огромна част от цифровата инфраструктура, употребена от " Студена река ", е основана от 36-годишен експерт на име Андрей Коринец в северния съветски град Сиктивкар.

В четвъртък Коринец, един от двамата глобени хакери на ФСБ, съобщи пред Ройтерс, че не знае за никакви ограничения против него, нито за какво такива наказания са били инициирани.

" Студена река "  е част от " Център 18 " на ФСБ, едно от двете известни звена за кибершпионаж в разследващата организация, споделят английското външно министерство и министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

" Център 18 " би трябвало да  е сътрудник на ФБР в битката с киберпрестъпленията ", съобщи почитан американски чиновник. В същото време " имате правоприлагаща организация, която употребява кибернетична атака и киберпрестъпник за подкрепяне на тези старания ", добави той.

Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че Коринец е влезнал в скрит план със служителя на ФСБ Руслан Перетятко, на който също са наложени наказания за навлизане в компютърните системи на жертвите. В един от случаите той се е показал за пенсиониран военачалник от военновъздушните сили на Съединени американски щати, с цел да заблуди целите да кликнат върху злонамерени връзки.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР