Великобритания и ЕС започнаха на 2 март, понеделник, преговори за

...
Великобритания и ЕС започнаха на 2 март, понеделник, преговори за
Коментари Харесай

Защо ЕС не иска обикновено търговско споразумение с Великобритания

Великобритания и Европейски Съюз започнаха на 2 март, понеделник, договаряния за новите си партньорски връзки след Брекзит, т.е. от 2021 година, само че двете страни към този момент имат различия за мащаба и областите на комерсиалното си съдействие.

Англия твърди, че желае нормално съглашение за свободна търговия, каквито Европейски Съюз има с Канада и Япония, което би означавало доста повече търговски търкания, в сравнение с има в този момент сред най-големия в света търговски блок и петата по величина международна стопанска система.

Европейският договарящ по Брекзит Мишел Барние сподели, че няма да има съглашение без предварителни постоянни гаранции за почтена конкуренция с " идентични правила на играта ".

Ето причините на Европейски Съюз за нежеланието на блока да контракти нормално комерсиално съглашение с Англия.

Близост

За разлика от Япония, Канада, Чили, Южна Корея или Мексико, които са на хиляди километри от границите на Европейски Съюз, Англия е непосреден комшия на блока и по тази причина способността й да въздейства на високо ценения вътрешен пазар на континента е доста по-голяма.

" Обединеното кралство споделя, че желае да е като с Канада. Проблемът обаче е, че Обединеното кралство не е Канада ", сподели Барние.

Обемите на търговия

За разлика от по-отдалечените страни Европейски Съюз твърди, че Англия ще бъде неговият трети по-големина търговски сътрудник, когато на 31 декември завърши сегашният временен интервал, през който Англия към момента е обвързана с европейските закони и регулации.

Вносът на Европейски Съюз от Англия през 2018 година възлиза на 197 милиарда евро, до момента в който общият импорт от Канада, Япония и Южна Корея е бил на стойност 125 милиарда евро съгласно Европейската комисия.

Историческа интеграция

Европейски Съюз акцентира " икономическата взаимосвързаност " с Англия, която от 31 януари към този момент не е член на блока след близо половин век. Това прави обстановката изцяло друга спрямо други страни на други континенти.

" Европейски Съюз не е затвор - можеш да напуснеш, само че има доста разнообразни последствия за доста разнообразни хора, " сподели в Европейския парламент Барние.

Сингапур на Темза

По тази причина Европейски Съюз упорства за съществени гаранции от Англия за почтена конкуренция след 2021 година, изключително като се имат поради декларираните от Лондон упоритости да се откаже от европейските правила за всичко - от околна среда до труд и конкуренция, държавна помощ и налози.

Европейски Съюз се опасява, че един огромен, стопански мощен комшия може да одобри дъмпингови практики и бързо да се трансформира в " Сингапур на Темза ", който ще подбива пазара на блока.

Чрез следене от близко на така наречен правила за генезис Европейски Съюз желае да подсигурява, че стоките, които внася от Обединеното кралство без мита и квоти, не са просто по-евтини артикули от други места по света, които са съединени във Англия.

Какво ще стане, в случай че няма договорка до края на 2020 година?

Барние сподели, че Европейски Съюз няма да се стреми към съглашение " непременно ", само че Евросъюзът наподобява желае да задържи Англия по-близо в бъдеще, в сравнение с министър председателят Борис Джонсън споделя, че желае.

Ако страните не съумеят да реализират съглашение или да се договорят за удължение на преходния интервал, те автоматизирано ще ползват комерсиалните правила на Световната комерсиална организация, което ще включва мита, квоти и купища документи. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (492)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР