Велико Търново. В навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската

...
Велико Търново. В навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската
Коментари Харесай

Велико Търново официално получи държавническото признание за историческа и духовна столица

Велико Търново. В навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция Велико Търново публично получи държавническото самопризнание за историческа и духовна столица на България. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново . Председателят на 44-тото Народно заседание Цвета Караянчева връчи на кмета на старопрестолния град Даниел Панов решението, с което Парламентът утвърди предлагането на инициативния комитет от 14 видни общественици. Това се случи по време на формалното разкриване на изложбата „ Учредителите. Търново и българската държавност “, отдадена на живота и делото на първите български законотворци и формирана от Регионалния исторически музей.
„ За мен е чест да съм в могъщата българска твърдина Велико Търново – непристъпната цитадела на българския народен дух, столицата на славните Асеневци, градът на св. Патриарх Евтимий, на Търновската конституция, на оповестяването на Независимостта на България “, разяснява ръководителят на 44-тото Народно заседание Цвета Караянчева. Тя не скри своето откровено неспокойствие по време на връчването на решението за оповестяване на града за историческа и духовна столица и акцентира ролята на Инициативния комитет и на кмета Даниел Панов, както и гласуването на предлагането с цялостно болшинство.
Кметът Даниел Панов разяснява, че няма великотърновец, който да не е разчувствуван и горделив от решението за оповестяване на града на историческа и духовна столица на България. „ Това публично самопризнание ни носи горделивост, само че и отговорности и най-важното – чертае нови хоризонти. Благодаря на обществениците от Инициативния комитет, с които се обединихме и предложихме признание на това, което още преди 140 години Драган Цанков е изрекъл по време на Учредителното заседание. Благодаря на госпожа Цвета Караянчева, че ни повярва, на Народното събрание – че единомислещо поддържа предлагането, на депутатите Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, доцент Милен Михов, Симеон Симеонов – че въпреки да са от разнообразни партии, го опазиха в Пленарна зала. Нека продължаваме да бъдем единни, да работим дружно за високите хоризонти, до които да доближи този статут “, сподели Даниел Панов.
Цвета Караянчева оцени високо и изложбата от артефакти на първите български законотворци. „ Търновската конституция е извънредно прогресивна за своето време. Много съм разчувствана, тъй като да се докоснеш до тези реликви в днешно време е огромна отговорност и чест “, сподели още ръководителят на Парламента.
„ Нека нашите съграждани и посетители посетят изложбата. Тя ни връща към хората, които са взели решенията за пътя на България, начертан с Търновската конституция. Най-важното е, че нашите предшественици са били единни и точно поради това следосвобожденска България, посредством своята първа конституция, се трансформира в европейска страна, защитаваща главните човешки свободи, права и отговорности “, приключи Даниел Панов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР