Велико Търново. Снощи заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков

...
Велико Търново. Снощи заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков
Коментари Харесай

Велико Търново: Зам.-кметът Ганчо Карабаджаков откри изложба - част от Националната културна програма за Българското председателство на съвета на ЕС

Велико Търново. Снощи заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков откри в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов “ изложбата „ Българска илюстрация от фонда на ХГ „ Илия Бешков “ – Плевен Събитието е част от Националната културна стратегия за Българското председателство на съвета на Европейския съюз (ЕС). Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново .
Господин Карабаджаков изрази удовлетвореността си от обстоятелството, че Община Велико Търново има опцията да бъде сътрудник в показване на тази забавна галерия.
„ За мен е същинска чест, че илюстрациите още веднъж са в цивилизационния фокус на хората. Много съм горделив, че най-накрая такава галерия пристигна при нас. Велико Търново е едно от местата, от където са тръгнали илюстрациите, хрониките.
„ Илюстрацията не съществува от 20-ти век, както нормално се смята- тя е доста антично изкуство “-заяви Ганчо Карабаджаков.
Той напомни вековните обичаи в илюстрацията от епохата на междинните епохи, когато в границите на Търновската книжовна, живописна и архитектурна школа са основаване изящни мостри на илюстрацията.
„ Във фонда на нашата изложба има голямо количество от художествени творби над 3 600, отдадени на историческата тематика и Велико Търново, ние реципрочно можем да организираме експозиция в Плевен ”-заяви по време на откриването господин Карабаджаков.
Колекцията включва творби на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, международен епос, лирика и български фолклор. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика с които като че ли илюстрацията най-вече е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в независим род на изобразителното изкуство.
Илюстрацията е образния медиатор сред книга и четец. Това ходатайство е взаимоотношение и допълнение сред изобразително изкуство и литература. То е общуване-диалог сред художника и писателя по страниците на изданията. И художникът илюстриращ разнообразни литературни творби, тясно свързва творчеството си с различен тип изкуство – това на писменото слово.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР